Alexandru Rafila vorbește despre valul trei al pandemiei. Când ar urma să vină

Cristian Cojocaru 19.11.2020, 15:59
Alexandru Rafila vorbește despre valul trei al pandemiei. Când ar urma să vină

Profesor doctor Alexandru Rafila,  preşedintele Societăţii Române de Microbiologie dar și candidat din partea PSD la Camera Deputaţilor, vine cu o nouă afirmație. Acesta vorbește despre valul trei al pandemiei.

Valul trei al pandemiei: când să ne așteptăm la el

Potrivit doctorului Alexandru Rafila, valul trei al pandemiei de coronavirus, ar putea avea loc în lunile februarie-martie. Tot el a mai precizat că gravitatea acestui val pandemic depinde foarte mult de măsurile de sănătate publică luată, dar și de măsurile individuale de protecție. Astfel că, potrivit medicului, acest tip de infecții virale care au ca metodă de transmitere căile respiratorii, evoluează în valuri. Aici pot fi amintite atât gripa, cât și infecția cu coronvirus, infecție față de care organismul uman nu are imunitate.

Așadar, Alexandru Rafila menționează că aproximativ 90% din populație, nu a trecut prin acest tip de infecție, în concluzie, masa receptivă este foarte mare. Astfel că, în mod natural este vorba despre un ciclu al transmiterii. Acest ciclu cuprinde cuprinde progresul transmiterii, dar și regresul acesteia. Acest ciclu este generat de măsurile luate la nivelul de sănătate publică, dar și la nivelul de individ. Atât oamenii ca indivizi, dar și sănătatea publică relaxând măsurile, se generează evoluția în valuri.

Numărul de cazuri ar putea scădea în urma impunerii unor măsuri mai restrictive
Numărul de cazuri ar putea scădea în urma impunerii unor măsuri mai restrictive

Valul al doilea ne-a găsit mai pregătiți

Doctorul a afirmat că cel de-al doilea val ne-a găsit mai pregătiți, comparativ cu primul val.

”Am văzut că după valul din primăvară urmează acesta al doilea, care tinde să atingă niveluri mult mai mari decât cel din primăvară, dar acest val a găsit sistemele de sănătate sau majoritatea sistemelor de sănătate mult mai bine pregătite. Este foarte posibil să apară un alt val, probabil în lunile februarie-martie, dar rămâne de văzut dacă amplitudinea lui va fi mai mare sau mai mică. Aici cred că ar trebui să dăm răspunsuri”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Mureş, potrivit stirileprotv.ro .

Alexandru Rafila este de părere că amplitudinea noului val va depinde foarte mult de cetățeni dar și de autorități, astfel ca situația să nu fie scăpată de sub control. De asemenea, până la sfârșitul lunii decembrie, medicul prevede o creștere a numărului celor infectați. Recomandarea dumnealui ar fi ca planurile pentru petrecerile de Crăciun și Revelion, să fie într-o manieră mult mai restrânsă. De asemenea, măsurile de protecție să fie respectate cu strictețe pentru a limita numărul transmiterilor.

Medicul avertizează că numărul de cazuri ar putea scădea în urma impunerii unor măsuri mai restrictive. Dacă România nu va reuși să vaccineze o parte suficientă a populației, numărul va crește iarăși în februarie, așa cum se întâmplă în Japonia, care se confruntă cu cel de-al treilea val.  

Urmăriți Impact.ro și pe