Alexandru Rafila, vești îngrijorătoare despre al 7-lea val de Covid-19: „Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”

Elena Avramescu 02.08.2022, 06:50
Alexandru Rafila, vești îngrijorătoare despre al 7-lea val de Covid-19: „Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”

Pandemia de Coronavirus riscă să se prelungească, astfel că veștile nu sunt deloc bune. Nici nu a trecut bine valul 6 de Covid-19 că deja se vorbește despre un al 7-lea, care se poate instala spre sfârșitul anului 2022, iar acest lucru creează tensiuni în sistemul medical, atât de greu încercat în ultimii doi ani și jumătate.

Valul 7 de Covid-19, mai aproape decât am crede

În acest sens, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre situația actuală a pandemiei în România, scoțând în evidență faptul că acum trebuie să ne îngrijoreze varianta BA.5 a Omicron dominantă din valul 6, care a venit mai devreme decât se spera. Cu nici 24 de ore în urmă, în România s-au înregistrat peste 5000 de noi cazuri, dintre care 4.200 de pacienți sunt internați, iar 633 dintre aceștia sunt copii.

„5202 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – al paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la sută, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69 la sută.

Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a declarat Alexandru Rafila.

Ceea ce îngrijorează cel mai mult în prezent este numărul mare de decese înregistrat în ultima săptămână, mai precis de 149, care poate să crească în continuare.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

„Aici este o creştere care este importantă, de la 47 la 149 de decese, care nu este neaşteptată, pentru că odată cu înregistrarea unui salt al numărului de cazuri, apare şi o creştere a numărului de decese. (…) Ne aşteptăm ca în perioada următoare acest indicator să crească în continuare”, a mai spus ministrul sănătății.

Alexandru Rafila a vorbit și despre rata de pozitivitate a testelor de diagnostic și cum s-a observat o încetinire a curbei de creștere: „E evidentă încetinirea creșterii și ne-am bucura să fie și susținută, nu doar o întâmplare statistică”.

Într-un final, ministrul Sănătății a vorbit și despre un nou val de Covid-19, valul 7, și perioada în care acesta ar putea să apară.

„N-aș vrea să facem speculații, dar toată lumea menționează posibilitatea existenței unui nou val pandemic, spre sfârșitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate care se transmite și mai ușor devine dominantă. Aceasta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim oamenilor asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale în valurile pandemice.

E posibil și un val 7, dar nu vreau să speriem lumea, n-are niciun fel e rost. Trebuie să fim echilibrați. Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”, a spus Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...