Alexandru Rafila renunţă la certificatul covid. Când se va termina valul 5: „S-au schimbat datele problemei”

Andra Daoud 15.01.2022, 09:14
Alexandru Rafila renunţă la certificatul covid. Când se va termina valul 5: „S-au schimbat datele problemei”

Certificatul covid nu mai este o urgență, crede Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a spus că documentul intens dezbătut în ultimele luni nu a fost asumat politic și că în acest moment nu mai reprezintă o prioritate. Rafila este de părere că, până la implementarea lui, numărul de infectări va scădea din nou și că valul 5 va trece înainte ca legea să fie adoptată.

Alexandru Rafila renunță la certificatul covid

După săptămâni bune în care politicienii au încercat să ajungă la o formulă de implementare a certificatului covid la locul de muncă, Alexandru Rafila anunță că Guvernul a renunțat la proiect, cel puțin deocamdată. Ministrul Sănătății a explicat, în cadrul unei intervenții, că acest certificat nu mai reprezintă o urgență și că pasarea responsabilității a fost aspectul care l-a deranjat cel mai tare.

Nu este o victimă (n.r. a politicului). Este o chestiune care nu a fost asumată politic. Pentru mine, lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost această pasare permanentă a responsabilității: cine e de vină pentru această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului verde sau certificatului covid”, a spus Rafila, la Digi24.

Ministrul a mai spus că, așa cum s-a vehiculat în contextul dezbaterii proiectului de lege, certificatul covid era menit să îi convingă pe cât mai mulți oameni să se vaccineze.

În momentul în care pentru a călători sau pentru a merge la serviciu ai nevoie de un astfel de certificat care include vaccinarea, oamenii se vaccinează astfel încât să dobândească un astfel de certificat și să nu fie nevoiți să se testeze periodic”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila renunta la certificatul covid. Cand se va termina valul 5. S-au schimbat datele problemei
Alexandru Rafila a anunțat când va trece valul 5 al pandemiei

Când va trece valul 5 în România

Rafila a explicat că situația epidemiologică din prezent este diferită față de acum un an, din cauza apariției tulpinii Omicron. Ministrul Sănătății a spus că vaccinurile ARN ofereau o protecție mai eficientă înainte de Delta și de Omicron. În prezent, există cazuri în care oamenii se infectează cu noua tulpină chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă și au făcut inclusiv doza booster:

Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster.

Cât despre cât va mai dura valul 5 în România, Alexandru Rafila este optimist și spune că speră ca acesta să treacă în câteva săptămâni, iar la finalul lunii februarie să scadă numărul de cazuri:

Eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație…” a încheiat Rafila.

Valul 5 al pandemiei a început în România după Sărbători, când numărul de cazuri de infectări a început să crească. Vineri, 14 ianuarie, s-au raportat aproape 10.000 de infectări la nivel național, dintre care peste 1.000 sunt reinfectări la o perioadă mai mare de 180 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe