Alexandru Rafila nu mai vede România într-o urgență Covid. „În China situația e diferită, vaccinurile lor au fost altele față de UE”. De ce fiul lui mai poartă mască la școală

Mihnea Tălău 29.04.2022, 21:12
Alexandru Rafila nu mai vede România într-o urgență Covid. „În China situația e diferită, vaccinurile lor au fost altele față de UE”. De ce fiul lui mai poartă mască la școală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu mai vede România într-o urgență Covid. Cu toate acestea, întrucât școlile încep luni, el a spus că fiul său se va prezenta la cursuri cu mască. Este o recomandare, nu este o restricție a ținut să specifice ministrul.

Purtatul măștii este recomandat, nu este o restricție

„Băiețelul meu merge la școala, își pune masca din reflex. Nu o poarta la sport. Desigur, nu toți copiii o poarta, dar asta e o recomandare, nu este o restricție, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul spune, în contextul revenirii pandemiei în mai multe metropole din China, că România va mai ajunge în situația în care fost.

„Noi suntem pregătiți, am eficientizat sistemul ambulatoriu, nu trebuie sa mai blocam urgentele decât în cazurile care cu adevărat au nevoie. Nu cred ca vom mai ajunge în situația în care am fost, vaccinurile utilizate în China au fost producție proprie, altele decât cele utilizate în UE. Populația lor nu este imunizata, este vulnerabilă”, a mai spus Rafila, la Antena3.

Un nou val de COVID-19 ar putea fi posibil în România

El a declarat că de la momentul zero al ridicării restricțiilor, din 9 martie a.c., și până astăzi, numărul cazurilor a scăzut. Dar asta nu înseamnă că, la modul general, am scăpat definitiv de pandemie. Recent Rafila declara că încă există transmitere comunitară, chiar dacă procentual a scăzut la 5%.

Rafila consideră că un nou val de COVID-19 ar putea fi posibil în România, însă vaccinurile vor fi adaptate.

Vaccinarea anti-COVID, doar la medicii de familie incepand cu 1 iulie

Trebuie spus că România este obligată să primească în continuare vaccinuri anti-COVID, întrucât există contracte încheiate cu țara noastră până în anul 2023. Negocierile s-au făcut la nivelul Comisiei Europene.

România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 40 de milioane de doze, numărul total ajungând la aproximativ 120 de milioane de doze, de peste șase ori populația țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...