Alexandru Rafila, despre testarea în masă: „Să facem o testare a comunității!”

Andreea Bisinicu 20.11.2020, 15:35
Alexandru Rafila, despre testarea în masă: „Să facem o testare a comunității!”

Alexandru Rafila, despre testarea în masă: „Să facem o testare a comunității”. Ce spune Rafila despre modelul celor din Slovacia, privind testarea rudelor pacienților infectați cu Sars-CoV-2.

Ce spune Alexandru Rafila despre testarea în masă a românilor

Alexandru Rafila, profesor, doctor și microbiolog, susține că testarea în masă implementată de cei din Slovacia este doar un exercițiu și nu poate detecta toate cazurile de infectare cu virusul COVID-19

„Slovacia nu este un model, este o încercare, este un exerciţiu în momentul de faţă. Utilizarea testelor pentru antigen în acest moment poate să detecteze un anumit număr de cazuri, dar, cu siguranţă, nu toate cazurile de infecţie dintr-un anumit moment. Asta este sensibilitatea acestor teste şi testele detectează persoane cu încărcături virale mari, mai puţin cele cu încărcături virale reduse”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, scriu cei de la news.ro.

Renumitul microbiolog a propus să fie testate toate persoanele care au intrat în contact cu românii infectați cu virusul Sars-CoV-2. De asemenea, Rafila atrage atenția asupra unei testări colective:

„Ce putem, însă, să facem este să putem să testăm toţi contacţii persoanelor care sunt infectate sau, dacă într-o comunitate avem o incidenţă extrem de mare, acolo putem într-adevăr să facem o testare a comunităţii respective, mii de persoane, poate, sau zeci de mii de persoane, încât într-un timp scurt să identificăm un număr de persoane infectate care pot fi izolate şi să oprim transmiterea în cadrul comunităţii respective. Eu sunt pentru intervenţii punctuale, inclusiv cu acest tip de teste, la nivel naţional mai puţin. Dar una este să discutăm despre testele astea antigen pe care le putem utiliza la nivel comunitar, dar altceva este să utilizăm testele acestea PCR care sunt singurele care certifică diagnosticul de îmbolnăvire în momentul de faţă şi atunci singura soluţie este să dezvoltăm reţeaua de testare şi să testăm la timp atât persoane care ar putea să fie infectate cât şi contacţii lor”, a spus Alexandru Rafila, conform celor de la news.ro.

Alexandru Rafila spune cand va avea loc al treilea val de coronavirus in Romania
Alexandru Rafila spune cand va avea loc al treilea val de coronavirus in Romania

Când vine al treilea val de pandemie de coronavirus

Doctorul Alexandru Rafila avertizează românii că al treilea val al pandemiei de coronavirus ar putea avea loc în lunile februarie-martie 2021.

Gravitatea acestui val depinde, binențeles, de măsurile pe care le iau autoritățile cu privire la sănătatea comunității. Pe lângă asta, să nu uităm de măsurile de igienă adecvată, izolare și distanțare socială de care fiecare român trebuie să țină cont, pentru a se proteja pe sine și pe cei din jurul lor.

„Am văzut că după valul din primăvară urmează acesta al doilea, care tinde să atingă niveluri mult mai mari decât cel din primăvară, dar acest val a găsit sistemele de sănătate sau majoritatea sistemelor de sănătate mult mai bine pregătite. Este foarte posibil să apară un alt val, probabil în lunile februarie-martie, dar rămâne de văzut dacă amplitudinea lui va fi mai mare sau mai mică. Aici cred că ar trebui să dăm răspunsuri”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Mureş, potrivit stirileprotv.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe