Alexandru Rafila, despre cât de grav va fi valul 4 al pandemiei. Câţi români vor fi afectaţi de covid-19 în perioada următoare

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 22.07.2021, 17:03
Alexandru Rafila, despre cât de grav va fi valul 4 al pandemiei. Câţi români vor fi afectaţi de covid-19 în perioada următoare

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a dezvăluit cât de grav anticipează că va fi valul patru al pandemiei în România. Iată câţi români vor fi afectaţi de Covid-19 în perioada următoare, în contextul răspândirii variantei Delta de coronavirus.

Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei de coronavirus în România

Alexandru Rafila, deputat PSD, susține că obiectivele campaniei de imunizare în România din acest an vor fi ratate. El a precizat că era de așteptat să fie vaccinate 10 milioane de persoane măcar până la începutul toamnei, iar până în prezent au fost vaccinați doar puțin peste 4,9 milioane dintre cetățeni, dintre care doar 4.751.283 cu schema completă.

„Am auzit-o pe doamna ministru că dânsa e pregătită, că de la sfârșitul valului trei pregătește intervenția sau reacția în cazul valului patru. Sper să fie și adevărat, pentru că valul patru dacă va veni, va duce în România unde acoperirea vaccinală este scăzută și la apariția de cazuri grave și la înregistrarea de decese.

Pentru că una este să apară un număr de cazuri într-o țară unde populația este vaccinată în proporție de 70% și altceva este să apară același număr de cazuri într-o țară în care populația este vaccinată doar în proporție de 30%, pentru că atunci, proporția de cazuri grave și de decese va fi mult mai mare în țara unde există doar această acoperire vaccinală de 30% și noi ne găsim într-o astfel de situație”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre cat de grav va fi valul 4 al pandemiei. Cati romani vor fi afectati de covid-19
Masti de protectie

Valeriu Gheorghiţă, semnal de alarmă

La rândul lui, Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea, a tras un semnal de alarmă. Oficialul a declarat că dacă valul patru al pandemiei va ataca România la fel cum s-a întâmplat în Marea Britanie, se va ajunge la o situaţie epidemiologică cel puţin îngrijorătoare.

”Ne uităm şi la ce se întâmplă în Marea Britanie. Dacă vorbim de o creştere importantă a numărului de cazuri – practic, s-a ajuns la 50.000 de cazuri raportate într-o singură zi –, totuşi, comparativ cu valul precedent, doar 10% din cazuri ajung la spital.

Comparativ cu mortalitatea înregistrată în valul precedent, în momentul de faţă circa 3,3% este practic procentul celor care îşi pierd viaţa. Deci, mortalitatea este de 30 de ori mai redusă comparativ cu valul precedent – şi asta este datorită vaccinării”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Câţi români vor fi afectaţi de covid-19 în perioada următoare

În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, procentul celor imunizați complet este de 53,18%, iar al celor vaccinaţi cu cel puţin o doză, de 68,22%. În schimb, România are o acoperire vaccinală de 24,5% cu schema completă şi 25,29% cu cel puţin o doză, conform Ghaphs.ro.

Autorităţile sanitare estimează că numărul real de infectări cu coronavirus ar putea fi de două ori până la cinci ori mai mare decât cele confirmate oficial. Rezultă că în cel mai bun scenariu, în valul patru al pandemiei de coronavirus România s-ar putea confrunta cu 4 milioane de infectări.

În cazul în care statisticile Regatului Unit se aplică în România, la o mortalitate de 3,3%, înseamnă că în valul 4 numărul românilor care riscă să îşi moară din cauza Covid-19 este de 132.000. Adică 3,3% din 4 milioane, de patru ori mai mulţi decât bilanţul total al deceselor. De la izbucnirea pandemiei de coronavirus până în prezent, 34.258 de români au decedat după ce s-au infectat cu noul virus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...