Alexandru Rafila, despre carantinarea nevaccinaţilor. În ce condiţii s-ar putea impune măsura în România

Stan Filon 19.11.2021, 12:57
Alexandru Rafila, despre carantinarea nevaccinaţilor. În ce condiţii s-ar putea impune măsura în România

Tot mai multe țăti din Europa recurg la măsuri drastice în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Persoanele nevaccinate sunt pur și simplu carantinate, pentru ca virusul să nu se mai extindă, iar presiunea pe spitale să fie redusă. Alexandru Rafila a spus în ce condiții ar putea fi carantinați nevaccinații și în România, dar a vorbit și despre lipsa de bani pentru salarii în sănătate.

Alexandru Rafila a vorbit despre carantinarea nevaccinaţilor în România

Austria a fost prima țară din Europa care a luat măsura carantinării persoanelor nevaccinate, iar Germania ia în considerare adoptarea de măsuri asemănătoare. În aceste condiții, au apărut discuții și în România legate de o eventuală carantinare a persoanelor nevaccinate, la noi regăsindu-se al doilea cel mai mic procent de vaccinare din Europa. Profesorul Alexandru Rafila a spus că acestă carantinare a persoanelor nevaccinate nu poate fi luată în prezent, mai ales că este activă starea de urgență. Medicul a spus însă în ce condiții am putea vorbi despre carantinarea românilor nevaccinați.

”În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pt o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, a declarat profesorul Rafila pentru româniatv.net.

Alexandru Rafila a vorbit despre carantinarea nevaccinatilor in Romania
Alexandru Rafila a vorbit despre carantinarea nevaccinatilor in Romania

74.000 de medici ar putea rămâne fără salariu în luna decembrie

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă și legat de neplata cadrelor medicale în luna decembrie. Acesta spune că trebuie găsite rapid soluții, deoarece medicii au și ei nevoie de bani, mai ales că vin Sărbătorile de iarnă.

”Referitor la imposibilitatea de plată a 74.000 de cadre medicale, gândiţi-vă doar la medicii rezidenţi, aflaţi la începutul carierei, nu pot să rămână o lună fără venit. Trebuie făcută rectificarea bugetară ca să fie plătiţi aceşti bani. Înţeleg că ei sunt disponibili la Ministerul de Finanţe, dar n-au cum să ajungă la Sănătate. S-au tot solicitat de la Ministerul Sănătăţii în repetate rânduri şi au tot fost amânaţi lună de lună pe motiv că se vor da banii la rectificare şi acum ne găsim într-o situaţie extrem de sensibilă”, spune profesorul Rafila.

Despre obligativitatea certificatului verde, Alexandru Rafila spune că este greu să se ia o asemenea decizie în România. ”Intr-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a explicat specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...