Alexandru Rafila, declarații tranșante despre infecțiile nosocomiale din spitale. Câți oameni mor zilnic în România din cauza lor

Mihnea Tălău 25.10.2022, 22:59
Alexandru Rafila, declarații tranșante despre infecțiile nosocomiale din spitale. Câți oameni mor zilnic în România din cauza lor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că a finalizat raportul solicitat de către premier în privința infecțiilor nosocomiale din spitalele în urma deceselor de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.

În România, media infecțiilor a crescut de la 0,2% la 1%

El spune că trebuie încurajată raportarea acestora, întrucât eliminarea infecțiilor nosocomiale asociate asistenței medicale nu este posibilă nicăieri în lume.

„România în momentul de față, după o evoluție crescătoare, raportează 1% din cazurile externate ca fiind asociate infecției în spitale. Media în UE e 7%. La noi a crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt anual 37.000 de decese asociate infecțiilor din spitale, iar numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare. România are circa 5% din populația UE și atunci numărul deceselor atribuibile infecțiilor ar fi de circa 1.700”, a afirmat Rafila.

spital

Zilnic cinci oameni mor din cauza infecţiilor nosocomiale

Ministrul spune că mai repede s-ar duce la un spital care raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero. Rafila a mai declarat că a pus în dezbatere publică un ordin de ministru potrivit căruia la evaluarea anuală a managerilor, unul dintre criterii va fi tocmai raportarea unor astfel de infecții.

”Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru (…) sau ne dorim modelul demagogiei? Atunci putem schimba zilnic manageri de spitale, miniștri pentru că zilnic, conform estimării, sunt în România 5 decese.

Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero. E un spital în București care zice: dom’le, noi de 11 ani nu avem niciun caz. Eu nu cred acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.

În urmă cu o săptămână, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...