Alexandru Rafila, apel în ceasul al 12-lea. Doar așa oprim pandemia în România

Cătălina Burghelea 26.10.2021, 06:20
Alexandru Rafila, apel în ceasul al 12-lea. Doar așa oprim pandemia în România

Medicul Alexandru Rafila face apel la vaccinare și spune că este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei de coronavirus. Fostul reprezentantul al României la OMS pare că vede luminița de la capătul crizei sanitare provocate de Covid, însă pentru asta România trebuie să facă anumite lucruri.

Alexandru Rafila are soluția salvatoare pentru România

Deputatul PSD este de părere că avem nevoie de o lună de solidaritate care să implice vaccinarea și înțelegerea faptului că fiecare dintre noi este parte a acestui efort. Doar așa putem opri pandemia. Mai mult ca oricând, românii trebuie să fie uniți.

„Este un moment crucial, dar sper să încheiem aceste momente de criză – sanitară și politică – cât mai repede. Cred că este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, pentru oprirea deceselor în România, o solidaritate națională care să implice două lucruri extrem de importante: vaccinarea și înțelegerea faptului că fiecare dintre noi este parte a acestui efort”, a precizat dr. Rafila pe Facebook.

Medicul este încrezător că vom putea sărbători 1 decembrie în condiții mult mai bune

Celebrul medic consideră că măsurile care vor fi stabilite pentru reducerea transmiterii virusului trebuie respectate, dar e și nevoie să încercăm să-i convingem pe cei din jurul nostru să le aplice.

„Dacă această lună va fi încununată de succes, o să putem sărbători pe 1 decembrie Ziua Națională în condiții mult mai bune”, a mai scris Rafila.

Numărul real de cazuri de covid, 100.000 Medicul care aruncă bomba despre situaţia din România

Ce arată datele OMS

Prezent într-un platou de televiziune, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă am atins platoul valului 4. Pe baza cifrelor OMS, țara noastră are rata de reproducere bazală 1,02, adică o rată care arată că am trecut din zona de creștere într-o zonă de stabilizare, potrivit spuselor medicului Rafila.

„Creșterea cea mai rapidă a numărului de cazuri, care ne-a adus pe primul loc în Europa, a avut loc în perioada 22-24 septembrie, la două săptămâni de la Untold, dar probabil că asta este o coincidență.

Atunci am avut creșterea maximă. Acum, fără să avem niște măsuri deosebite, prin scăderea masei receptive – cu cât se îmbolnăvesc mai mulți, cu atât cei care ar putea să ia boala, devin ceva mai puțini – și atunci am ajuns a acest 1,02. Acum contează, ca să scădem numărul de cazuri, ca acest raport să devină subunitar. Să fie mai mic de 1 ca să scadă numărul de cazuri”, a explicat Alexandru Rafila la Antena 3.

Dr. Rafila propune o lună de solidaritate națională

Deputatul PSD și fost reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat populația și politicienii la ”solidaritate națională” timp de o lună, pentru oprirea pandemiei de coronavirus.

„Luna asta de solidaritate pe care o propun o propun din îngrijorare și pentru faptul că dacă facem efortul ăsta, scăderea de pe platou va fi evidentă, pe de o parte. Ăsta e un mare beneficiu pentru că mai ușurezi spitalele și n-o să fie la fel de multe decese.

În al doilea rând, construim imunitatea. Imunitatea se construiește în două feluri acuma. Dacă elanul ăsta legat de vaccinare reușește să ne țină până la jumătatea lunii decembrie, să putem să vaccinăm încă 3-4 miloane de persoane, plus cei care au trecut prin infecție (există un raport de 1 la 5 între cazurile diagnosticate și cele nediagnosticate, care fac forme ușoare), o să ajungem probabil, spre sfârșitul acestui an, dacă ne ținem serios de treabă, undeva aproape de imunitatea colectivă, în jur de 70% poate și mai mult. Și atunci discutăm de revenirea la normalitate, de un număr de cazuri care poate să crească în valurile 5 și 6, dar care nu pun probleme sistemului de sănătate, care permit desfășurarea activităților economice, așa cum se întâmplă în toate țările din UE care au atins acest prag de imunitate colectivă.”, a dezvăluit invitatul lui Mihai Gâdea la Sinteza Zilei.

Urmăriți Impact.ro și pe