Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre noi restricţii în România după confirmarea a două cazuri de infectare cu Omicron

Ana Anitoiu 05.12.2021, 15:26
Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre noi restricţii în România după confirmarea a două cazuri de infectare cu Omicron

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat duminică posibilitatea de a fi implementate noi restricţii în România după confirmarea a două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului pe teritoriul țării. Oficialul a precizat că deocamdată se cunosc puține detalii despre noua tulpină.

Alexandru Rafila, despre noi restricții în România

Ministrul Sănătății a spus că va fi făcută o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri ce ar putea fi luate pentru limitarea răspândirii noii variante de coronavirus în România. Alexandru Rafila a precizat că nu poate fi exclusă în totalitate posibilitatea răspândirii ei.

„E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, anunt despre noi restrictii in Romania dupa confirmarea a doua cazuri de infectare cu Omicron
Alexandru Rafila. Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Alexandru Rafila, despre starea în care se află persoanele confirmate cu Omicron în România

Conform ministrului Sănătății, una dintre cele două persoane care au fost confirmate cu varianta Omicron de coronavirus are simptome minore, iar cealaltă este asimptomatică. Medicul Alexandru Rafila a precizat că cei doi cetățeni români infectați cu noua tulpină sunt vaccinați anti-Covid-19 și s-a declarat optimist în privința evoluției stării lor de sănătate.

„În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Probabil că există în România și alte situații de îmbolnăvire cu Omicron”

Ministrul Sănătății a spus că probabil deja există în România și alte cazuri de infectări cu Omicron, deoarece înainte de data de 24 noiembrie au intrat în țară multe persoane care e posibil să se fi întors din Africa de Sud.

„Vom analiza în context european, avem un raport din partea MAE în ce priveşte diverse măsuri puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european. Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti.

Important este – şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS – că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri”, a mai spus Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a stabilit pentru duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, la care au fost chemați ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila; şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat; și directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Urmăriți Impact.ro și pe