Alexandru Rafila a făcut anunțul referitor la restricții. „Depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”

Nicu Stan 23.03.2022, 11:22
Alexandru Rafila a făcut anunțul referitor la restricții. „Depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”

Alexandru Rafila a făcut anunțul referitor la restricții. „Depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”. Chiar dacă atenția asupra pandemiei de covid a fost atrasă de războiul din Ucraina, covidul nu a dispărut, ba chiar continuă să infecteze mii de români.

Alexandru Rafila regretă ridicarea restricțiilor. „Ne aşteptăm la un trend ascendent al infectărilor cu covid”

Autoritățile din România trag semnale de alarmă în ceea ce privește înmulțirea numărului de infectări în țara noastră după o perioada în care acestea stagnaseră.

Astfel, în cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat care este situația pandemiei în România și ce trebuie să știe toți românii despre eventualele restricții care s-ar putea reintroduce.

Ministrul Sanatatii spune ca restrictiile ar fi trebuit ridicate treptat
Ministrul Sanatatii spune ca restrictiile ar fi trebuit ridicate treptat

Ce a adus relaxarea României

România s-a relaxat total, puțini fiind românii care mai aleg să se protejeze în spațiile închise, acolo unde pericolul infectării rămâne unul mare. Astfel, în cursul zilei de marți, autoritățile au raportat 5.140 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 42.939 de teste rapide și PCR. În plus, au fost înregistrate 52 decese. În acest timp, în secțiile ATI sunt internate nu mai puțin de 443 de persoane infectate cu covid.

Alexandru Rafila a explicat că situația cazurilor coronavirus poate fi observată de toată lumea, inclusiv în ceea ce privește evoluția cazurilor, care este în creștere față de perioada de dinainte.

Ministerul Sănăptății nu poate impune restricții

În plus, ministrul Sănătății a dezvăluit că reintroducerea unor noi restricții nu ține de competența Ministerului, însă recomandările privind prevenția și respectarea regulilor o poate face această instituție.

„Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei. Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toată lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală”, a transmis Alexandru Rafila.

Nu se știe dacă rstricțiile vor fi reintroduse de autorități

Lui Alexandru Rafila îi pare rău că au fost eliminate restricțiile și face apel la români să acționeze cu responsabilitate. Acesta crede că există șanse mai mari ca anumite reguli să fie respectate din proprie inițiativă, decât să mai fie impuse de către autorități. Medicul nu a oferit un răspuns clar dacă vor fi reintroduse anumite restricții, însă a anunțat  că o elimimare treptată a restricțiilor ar fi putut ține sub control infectările cu covid.

„Eu nu exclud nimic, dar având în vedere că propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri, şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun, astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea. Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de unu şi probabil să depăşim şi această cifră de unu, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. (…) Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”, a conchis Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe