Alexandru și Victor Pițurcă la DNA. UPDATE: Juniorul a fost reținut pentru 24 de ore cu propunere de arestare. Explicația oficială

Elena Avramescu 31.01.2023, 15:43
Alexandru și Victor Pițurcă la DNA. UPDATE: Juniorul a fost reținut pentru 24 de ore cu propunere de arestare. Explicația oficială

În această dimineață, Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă, a fost zărit la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde s-a prezentat pentru a fi audiat de procurori. Cu doar câteva ore în urmă, Victor Piţurcă a fost scos din arest și a fost adus în cătușe la sediul DNA pentru a fi audiat în acelaşi dosar.

Update, ora 15.40. Alexandru Pițurcă a fost reținut oficial pentru 24 de ore de către DNA. A apărut și explicația oferită de procurori pentru faptul că Piți jr. va dormi o noapte cel puțin în arestul Direcției. Cel puțin, pentru că procurorii au făcut propunere de arestare pentru 30 de zile, astfel că fostul fotbalist ar putea sta după gratii mai mult timp. Iată comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (n.r. Alexandru Pițurcă), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”

Update, ora 14.01. Victor Pițurcă a fost din nou chemat la DNA. A ajuns în jurul orei 14.00, dar de această dată nu a mai oferit niciun fel de declarație. Rămâne de văzut dacă Pițurcă va petrece din nou o noapte în arestul DNA. Fiul său este pus sub acuzare și va sta cu siguranță cel puțin 24 de ore în arest.

Update, ora 10.26. Procurorii au decis să nu ceară arestarea lui Victor Pițurcă, astfel că fostul selecționer a putut să plece acasă. Acesta a fost pus sub control judiciar și nu va putea să părăsească Bucureștiul momentan, urmând să mai fie chemat la sediul DNA pentru alte audieri în zilele următoare. Victor Pițurcă a făcut și primele declarații la ieșirea din sediul DNA. „Sunt nevinovat. Eu nu am nicio treabă cu această afacere. O să aflați zilele următoare mai multe”, a spus, scurt, fostul selecționer, înainte de a se urca în mașina personală. Alex Pițurcă, fiul său, a fost pus însă oficial sub acuzare și este foarte posibil ca pentru el procurorii să ceară arestarea pentru 30 de zile.

Update, ora 10.06. Alexandru Pițurcă a fost pus și el sub acuzare de procurori, spun sursele g4media.ro. Astfel, este foarte probabil ca acesta să fie reținut timp de 24 de ore de către Direcția Națională Anticorupție

Fiul lui Victor Piţurcă, audiat azi la DNA

În cursul zilei de ieri, DNA a anunțat că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Gabriel Ţuţu, director general al Companiei Naţionale Romarm SA, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în cazul în care funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.

Victor Piturca, adus incatusat la DNA

Însă asta nu este tot deoarece s-a dispus urmărirea penală şi reţinerea unei persoane pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Agerpres a notat faptul că persoana vizată în dosar ar fi chiar fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.

Astfel că pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, între 19 martie 2020 și 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, însă în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea.

Alexandru Piturca, audiat la DNA
Alexandru Piturca

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe”, au notat anchetatorii.

Mai precis, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să aibă cum să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta.

„În schimbul acestor ‘servicii’ suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, au mai menţionat procurorii anticorupţie.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...
Recomandări