Alexandru Cumpănașu refuză să dea banii înapoi Guvernului. Scandal de proporții uriașe

Iancu Andreea 11.07.2020, 16:26
Alexandru Cumpănașu refuză să dea banii înapoi Guvernului. Scandal de proporții uriașe

O serie de nereguli din cadrul unui contract l-au adus pe Cumpănașu în postura de a da înapoi banii Guvernului României. Astfel, Asociația lui Alexandru Cumpănașu s-a ales cu rezilierea contractului cu Ministerul Dezvoltării, dar și cu un scandal uriaș. Cumpănașu datorează acum Guvernului o sumă importantă.

Alexandru Cumpănașu nu dorește să restituie banii Guvernului

Unul dintre contractele atribuite Asociației lui Alexandru Cumpănașu a fost reziliat în urmă cu câteva zile de către Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan. Acesta fusese deja găsit în neregulă de către RISE Project și Libertatea, dar și de către Ministerul de Finanțe și denunțat de către demnitar la DNA. Cu toate acestea, Alexandru Cumpănașu refuză să plătească înapoi Guvernului cei 1,4 milioane de lei, finanțați deja pentru contract.

Proiectul ”Consolidarea sistemelor de integritate, cea mai bună strategie de prevenire a corupției în administrația publică” (cod SIPOCA 61) a fost reziliat unilateral, pe 6 iulie 2020 (…) ca urmare a procesului verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor, emis de Ministerul Finanțelor Publice., se precizează în comunicatul transmis către Libertatea de Ministerul Dezvoltării.

Cumpănașu nu este de acord să dea banii înapoi. El neagă acuzațiile care se aduc cu privire la proiectul în care este implicat.

Informarea aceasta eu nu am primit-o, e o aberație juridică, nu poate fi reziliat decât cu acordul părților. Pot să facă asta și noi vom ataca în instanță. Noi, conform constatărilor celor de la Ministerul de Finanțe, nu avem nicio răspundere. MF contestă procedura de selecție. Cu ce suntem noi vinovați pentru cum a organizat Ministerul Dezvoltării selecția? Ei sunt ridicoli să ne ceară nouă banii.

Asociația lui Alexandru Cumpănașu datorează Guvernului 1,4 milioane de euro Foto - Inquam
Asociația lui Alexandru Cumpănașu datorează Guvernului 1,4 milioane de lei
Foto – Inquam

De unde a izbucnit scandalul între Alexandru Cumpănașu și Guvern

Alexandru Cumpănașu se număra printre cei privilegiați pentru proiectele pe fonduri europene. Asociația condusă de el și Ministerul Dezvoltării încheiaseră numeroase contracte în acest sens. Totuși, unul dintre acestea a fost găsit ca fiind în neregulă. Alexandru Cumpănașu plătea o funcționară din minister cu 40.000 de lei pentru redactarea a câteva pagini. În mod ironic, contractul atribuit Asociației pentru Implementarea Democrației avea codul SIPOCA 61 și prevenea corupția din administrația publică.

De asemenea, funcționara plătită de către Cumpănașu era Onorica Abrudanu, angajata ce apărea la nunta acestuia alături de directorul Andreea Grigore. Aceasta din urmă era chiar șefa direcției ce îl finanța pe Alexandru Cumpănașu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...