Alertă. Trupele ruseşti au deschis focul în Marea Neagră. Cine a intrat în apele sale teritoriale

Nicu Stan 23.06.2021, 17:47
Alertă. Trupele ruseşti au deschis focul în Marea Neagră. Cine a intrat în apele sale teritoriale

Alertă. Trupele ruseşti au deschis focul în Marea Neagră. Cine a intrat în apele sale teritoriale, vedeți în articolul de mai jos.

Rusia anunță că a lansat bombe de avertisment în calea distrulgătorului HMS Defender, care ar fi intrat în apele sale. Marea Britanie neagă totul

Alertă în Marea Neagră. Trupele ruseşti au deschis focul. Forțele armate ruse  au tras salve de avertisment înspre distrugătorul britanic HMS Defender, despre care Moscova spune că a intrat în apele sale teritoriale din largul Capului Fiolent situat în apropierea Sevastopolului, scrie agenția rusă Interfax.

”Distrugătorul a fost avertizat în avans că se va trage cu armele în cazul unei încălcări a graniței de stat a Rusiei. A ignorat acel avertisment”, afirmă într-un comunicat ministerul apărării din Rusia.

Marea Britanie neaga total incidentul
Marea Britanie neaga total incidentul

Bombe lansate din avion

Nava de patrulare rusească a tras focurile de avertisment miercuri după-masa la orele 12:06 și 12:08. Câteva minute mai târziu, respectiv la 12:19 un avion Su-24M a lansat bombe, 4 bombe explozive OFAB-250, pe traiectoria de navigație a distrugătorului britanic ca avertisment, mai informează ministerul de Externe rus.

În plus, acesta a anunțat că HMS Defender ar fi părăsit apele teritoriale ale Rusiei ca urmare a acțiunilor întreprinse, acuzând nava Angliei că a pătruns cu până la 3 kilometri în interiorul apelor teritoriale ale Rusiei.

Atașatul militar al Marii Britanii, convocat la ministerul apărării rus

Agenția rusească RIA Novosti anunță că atașatul militar al Marii Britanii din Moscova a fost convocat la ministerul apărării rus ca urmare a acestui incident. Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării, prin biroul de presă al ministerului neagă că au fost trase salve înspre HMS Defender, informând că nava a trecut prin apele teritoriale ale Ucrainei, ”în conformitate cu legile internaționale”.

”Credem că rușii desfășurau un exercițiu de tir în Marea Neagră și au furnizat comunității maritime un avertisment în prealabil privind activitatea lor (…) nu recunoaștem afirmația că bombe au fost lansate în calea sa”, precizează o altă postare a biroului de presă.

Boris Johnson neagă cele spuse de Rusia

Purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a spus la rândul său că ”este incorect să se afirme că asupra navei s-a tras sau că nava se afla în apele rusești”. Incidentele în care sunt implicate nave sau avioane nu sunt neobișnuite la granițele Rusiei în perioadele de escaladare a tensiunilor cu Occidentul însă rareori s-a deschis focul.

Marina Regală a Marii Britanii a anunțat  în cursul lunii iunie că HMS Defender ”s-a desprins” de grupul NATO care desfășoară operațiuni în Marea Mediterană pentru  a-și urma propriile misiuni în Marea Neagră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI