Alertă sanitară din cauza listeria, bacterie extrem de periculoasă descoperită în Spania: avertisment pentru cetățenii români

Ciprian Ioana / 23.08.2019, 11:23
Alertă sanitară din cauza listeria, bacterie extrem de periculoasă descoperită în Spania: avertisment pentru cetățenii români

Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie după ce o bacterie periculoasă a fost descoperită într-o țară europeană. Autoritățile sunt în alertă pentru că numărul persoanelor infectate crește alarmant.

Autoritățile au emis o alertă sanitară la nivel internațional, după ce o bacterie periculoasă a fost descoperită în Spania. O persoană a murit deja și alte aproape 200 au fost infectate cu listeria.

Spania e o țară în care trăiește o importantă comunitate de români, iar bacteria a fost depistată în mai multe loturi de carne din Andaluzia, sudul Spaniei.

Ministerul de Externe a transmis o atenționare de călătorie. Românii care sunt în zonă sau care merg acolo sunt înștiințați despre alerta alimentară emisă de autoritățile din domeniu.

Alertă sanitară: cum știi dacă ești infectat cu listeria

Potrivit autorităților spaniole, o persoană a murit și alte 160 au fost infectate cu listeria. Bacteria a fost descoperită în sudul Spaniei.

Specialiștii îi îndeamnă pe toți cei care au simptome precum febră, dureri musculare, vărsături sau diaree, dureri de gât, confuzie şi oboseală să meargă imediat la medic. De asemenea, dacă există turiști care au fost recent în Spania, mai ales în sud, ei trebuie să se adreseze imediat medicului de familie. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate după cum urmează: Sevilla 64, Huelva 10, Cadiz 2, Cordoba 2, Malaga 4.

Situația ar putea fi mult mai gravă decât se crede în prezent, mai ales că medicii spanioli mai fac teste pe încă 530 de cazuri, care sunt suspecte. Printre persoanele infectate cu listeria se numără și câteva zeci de femei însărcinate.

Autoritățile din Spania susțin că au identificat loturile de carne descoperite cu listeria, iar acestea au fost retrase de pe piață. Firma producătoare e anchetată acum, dar e posibil ca bacteria să se fi răspândit deja rapid în perioada în care carnea a fost pe piață.

Ce trebuie să știe românii care au vizitat Spania

Alerta internațională e în vigoare pentru că Spania este o destinație turistică extrem de apreciată. Sunt milioane de persoane care călătoresc anual în această țară, așa că există riscul ca bacteria să fi depășit granițele, chiar dacă nu a fost confirmat până acum niciun caz.

Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru toți românii care trăiesc în Spania sau pentru cei care au fost acolo, se află acum sau urmează să tranziteze țara. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sevilla.mae.ro/contact, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI