Alertă, Rusia amenință România! Decizia care l-a înfuriat pe Putin: „Nu va rămâne fără răspuns”

Raluca Alexe 09.06.2023, 10:47
Alertă, Rusia amenință România! Decizia care l-a înfuriat pe Putin: „Nu va rămâne fără răspuns”

Decizia României de a impune reducerea prezenței diplomatice ruse la noi în țară a deranjat autoritățile de la Moscova, care au transmis că acest lucru nu va rămâne fără răspuns, fiind considerat un act ostil.

Mesajul furibund al Rusiei, după decizia reducerii de personal

Ca urmare a atacurilor continue ale Rusiei împotriva teritoriilor ucrainene, România a decis să impună reducerea cu 55% a personalului diplomatic rus din România. Despre această decizie a fost informat și ambasadorul Federației Ruse la București. Procentul a fost ales pentru ca personalul diplomatic rus din România să fie apropiat de cel al reprezentării diplomatice a României în Rusia. Hotărârea țării noastre a deranjat, însă, autoritățile din Rusia, care au transmis un mesaj mai mult sau mai puțin amenințător.

„Considerăm această decizie ca fiind un alt act ostil ce duce la degradarea şi mai mult a relaţiilor bilaterale care, ca urmare a eforturilor Bucureştiului, se află deja într-o stare deplorabilă. Încercarea de a justifica astfel de acţiuni cu acuzaţii false la adresa Rusiei din cauza operaţiunii sale militare speciale este ipocrită, reflectă sprijinul imoral al României pentru regimul nazist de la Kiev şi contribuie la prelungirea conflictului din Ucraina şi la creşterea numărului de victime şi distrugeri. Demersul românesc nu va rămâne fără răspuns. Măsuri specifice vor fi anunţate în timp util”, a comentat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o declaraţie postată pe site-ul MAE rus.

Rusia a fost informată că are dispoziție 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia României în ceea ce privește personalul diplomatic și tehnico-administrativ rus de pe teritoriul țării noastre. Practic, Federația Rusă trebuie să reducă 51 de poziții, respectiv 21 de poziții de diplomat și 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, ocupate sau nu. De asemenea, personalul rus aflat efectiv în România va fi redus cu 40 de persoane, adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane din zona tehnico-administrativă.

„Alegerea posturilor ce vor fi reduse şi a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparţine (în această fază) Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Urmăriți Impact.ro și pe