Alertă meteo. Fenomenul foarte periculos care se va forma în Marea Neagră: “Se formează ca un ochi”

Adriana Olaru 13.08.2021, 14:58
Alertă meteo. Fenomenul foarte periculos care se va forma în Marea Neagră: “Se formează ca un ochi”

Vremea este extremă în toată lumea și fenomene meteorologice neobișnuite sunt înregistrate tot mai des în multe zone de pe glob. Ploi abundente, vijelii extreme, temperaturi ridicate care doboară recorduri după recorduri. Cam așa arată bilanțul din această vară cel puțin neobișnuită din punct de vedere meteo. Weekendul acesta va fi unul neobișnuit și pentru cei de pe coasta Mării Negre, unde se va forma un ciclon asemănător cu cele tropicale care fac ravagii în calea lor.

Prognoza meteo de la ANM, ciclon în Marea Neagră

Meteorologii au emis pentru această vară o mulțime de coduri galbene și coduri portocalii de caniculă extremă sau vijelii puternice. Avertizările de la ANM au fost la ordinea zilei în această vară și nu de puține ori planurile de vacanță ale oamenilor au fost date peste cap.

Experții meteorologi au anunțat că în acest weekend un ciclon asemănător celor tropicale își va face simțită prezența în Marea Neagră. De fapt, acesta s-a format încă de la începutul săptămânii și a adus ploi abundente în zonele în care a lovit, însă weekendul acesta va fi și mai intens. În Marea Neagră au fost trei ciclone importante, două în anul 2002 și un altul în 2005.

Prognoza meteo de la ANM, ciclon in Marea Neagra
Prognoza meteo de la ANM, ciclon in Marea Neagra

Coasta de nord a Mării Negre și Turcia, afectate

”De la începutul săptămânii în bazinul estic al Mării Negre a acționat un ciclon care a adus ploi abundente în Turcia. În continuare acționează acolo, este practic un blocaj, apa are în jur de 28 de grade celsius și se formează o inimă caldă, pentru că se îndeplinesc toate condițiile. Ca să înțelegeți, vă dau exemplul cu scurgerea de la cadă. Atunci când cade apa este un blocaj, tot jetul de apă curge în același loc și se formează un ochi, este așa cum spuneam un blocaj. Așa se întâmplă și cu ciclonul”, explică Gabriela Băncilă, director de meteorologie operațională în cadrul ANM.

Astfel de cicloane se formează, de obicei, în Marea Mediterană, însă au fost înregistrate de-a lungul anilor și în marea noastră. Fenomentul meteorologic din acest weekend ar putea afecta, în special, coasta de nord a Mării Negre și Turcia. De altfel, în ultimele zile, mai multe zone din Turcia au fost lovite de ploi abundente, vijelii și inundații puternice în timpul cărora cel puțin nouă oameni au murit. Cel mai afectat oraș turcesc a fost Kastamonu, însă veștile pentru țara noastră sunt ceva mai bune. Meteorologii dau asigurări că pe litoralul românesc nu vom vedea astfel de furtuni provocate de ciclon.

Cod roșu de distracție pe litoral

Peste 200.000 de turiști sunt așteptați în acest weekend la malul mării, iar cei de la ANM au anunțat prognoza meteo pentru cele două zile pe litoral.

”Vom avea temperaturi de 26, 27, 28 de grade celsius în aer, iar temperatura apei va fi de 25, 26 de grade celsius. Vreme frumoasă, stabilă, fără probabilitate de ploaie. După amiază o să resimțim și disconfortul termic”, a mai spus Gabriela Băncilă, pentru Impact.ro.

Prognoza meteo pentru următoarele zile este conform datei din calendar pentru România, însă în Grecia și Turcia, zone preferate de turiștii de la noi, temperaturile extreme au făcut prăpăd. Pompierii s-au luptat cu flăcări uriașe și mai mulți oameni și-au pierdut viața, în timp ce alții au fost salvați în ultimul moment din calea flăcărilor uriașe. Și România a trimis mai multe echipe de pompieri care au intervenit în zonele mistuite de incendii din Grecia.