Alertă meteo dublă în România. Ce se întâmplă cu vremea, cod galben și cod portocaliu

Ana Anitoiu 25.01.2021, 08:09
Alertă meteo dublă în România. Ce se întâmplă cu vremea, cod galben și cod portocaliu

A fost emisă o alertă meteo dublă, de cod galben și cod portocaliu, în România. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat ce se întâmplă cu vremea, în următoarele zile, și unde sunt așteptate ninsori.

Alertă meteo de vânt puternic

În primul rând, ANM a emis o informare de vânt puternic, valabilă luni, între orele 10:00 și 22:00, în cea mai mare parte a României. Vitezele vântului vor fi în general de 45…55 km/h, iar la munte, dar și în regiunile nord-vestice, centrale, sudice și sud-estice, vor fi intervale în care rafalele vor depăși vitezele de 55…65 de km/h și izolat 70 km/h.

La munte, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1800 de metri, vântul va depăși la rafală chiar și 80…100 de kilometri la oră. Astfel, se anunță viscol puternic. În plus, temporar, atât în zona de munte, cât și pe arii restrânse în regiunile intracarpatice, va ninge temporar.

Alerta meteo dubla in Romania. Ce se intampla cu vremea, cod galben si cod portocaliu
Oameni pe strada, in timpul unei ninsori

Cod portocaliu și cod galben de viscol

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a avertizat că în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1800 de metri, este în vigoare un cod portocaliu de viscol, până luni, la ora 10:00. Sunt intensificări ale vântului, cu rafale de peste 100…120 km/h și ninsori moderate. Vizibilitatea scade sub 50 de metri, deoarece ninsoarea este puternic viscolită.

Conform ANM, în același interval orar, este cod galben de intensificări ale vântului în Banat, zona Carpaților Occidentali și Meridionali și de ninsori viscolite și local moderate în zona montană înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali. Vântul are viteze de 80…90 km/h, iar în zona înaltă din Meridionali depășește chiar 100 km/h. Ninge temporar, iar la peste 1800 de metri se depune un strat nou de zăpadă consistent. În Banat, vântul poate depăși temporar 55…65 de km/h și izolat 70 km/h. În vestul țării, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Directorul ANM, despre ce se întâmplă cu vremea în următoarele zile

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat ce se întâmplă cu vremea în următoarele zile. Ea a dat vești bune pentru iubitorii de sporturi de iarnă. Aceștia se pot bucura de un strat consistent de zăpadă la munte. Pe de altă parte, în celelalte regiuni, inclusiv în Capitală, nu se va depune multă zăpadă. Totuși,  prognoza meteo arată că va ninge, în zonele mai joase ale țării, în cursul nopții de luni spre marții și miercuri.

”Din punct de vedere al regimului de temperaturi ne vom mai situa luni la valori maxime de 10-11 grade Celsius în partea de sud-est a țării, astfel încât, de la o zi la alta, să ne apropiem de ceea ce ar fi normal pentru această perioadă. Și anume să vorbim despre valori maxime între 1, cel mult 5-6 grade Celsius și minime sub minus 10 grade Celsius în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la minus un grad în partea de sud-est. Sâmbătă și duminică, vor fi din nou temperaturi în creștere. E posibil să vorbim din nou de maxime care în partea de sud și sud-vest a țării să se situeze între 10, până la 11-12 grade”, a spus directorul ANM, la Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...