Alerta meteo care sperie România. Fenomenul a fost deja semnalat în țară

Ioana Bucur 18.02.2022, 10:16
Alerta meteo care sperie România. Fenomenul a fost deja semnalat în țară

Părea că primăvara se instalează treptat, însă meteorologii anunță că iarna mai are o carte de jucat. Vineri dimineața a fost emisă o alertă meteo îngrijorătoare. Fenomenul descris de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a fost deja semnalat în mai multe zone din țară. Șase județe vor fi afectate în următoarele ore. Ce sfaturi au fost transmise românilor care plănuiesc să plece la drum.

Alertă meteo, vineri dimineața

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis, vineri dimineața, o nouă avertizare meteo pentru România. În următoarele ore, mai multe zone sunt vizate de un cod galben de vreme rea.

Potrivit ANM, în zona depresionară a județelor Covasna și Braşov, precum în zona joasă din Braşov și Sibiu se vor semnala local intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55 – 65 km/h și izolat de peste 70 hm/h, fenomene ce se vor produce până în jurul orei 11 dimineața.

A fost o dimineață vântoasă în județul Dolj, în zona joasă a județelor Vâlcea și Mehedinţi, viteza la rafală atingând, în jurul orei 09:00, viteze mai mari de 55 chiar 65 de kilometri pe oră.

A nins deja pe DN 1, pe tronsonul Bușteni – Predeal, iar pe DN 7A Voineasa – Obârșia Lotrului, județul Vâlcea, și pe DN 67C – Rânca, județul Gorj, drumul este acoperit cu un strat subțire de zăpadă.

Alerta meteo care sperie România. Fenomenul a fost deja semnalat în țară

Sfaturi pentru românii care aveau planuri de călătorie

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, fenomenele meteo anunțate de ANM nu au dus la oprirea circulației pe drumuri naționale sau autostrăzi.

„Pe DN 7A Voineasa – Obârșia Lotrului, județul Vâlcea și pe DN 67C – Rânca, județul Gorj, suprafața carosabilă este acoperită cu strat subțire de zăpadă, fără precipitații la această oră.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrada A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, se circulă în condițiile unui carosabil uscat, fără precipitații, cu vizibilitate bună”, a transmis Infotrafic.

Românii care plănuiau să plece din oraș în acest sfârșit de săptămână sunt sfătuiți să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să se asigure că au funcționale sistemele de iluminare-semnalizare și climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observați în trafic, să evite manevrele riscante pentru a reduce riscul de derapare, circulând cu viteză redusă, dacă se deplasează pe un carosabil acoperit cu zăpadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...