Alertă meteo, anomalie climatică în România. Motivul pentru care ne așteaptă o iarnă mai rece

Ioana Bucur 27.10.2021, 08:46
Alertă meteo, anomalie climatică în România. Motivul pentru care ne așteaptă o iarnă mai rece

Ne așteaptă o iarnă grea, din toate punctele de vedere. În timp ce locuitorii din București și alte orașe vor fi nevoiți să înfrunte frigul de afară fără căldură în case, meteorologii vin și ei cu vești proaste. O anomalie climatică va afecta România și restul Europei în următoarea perioadă.

Iarna anului 2021, marcată de o anomalie climatică

Specialiștii de la severe-weather.eu au vești proaste pentru lunile de iarnă. Meteorologii au observat că un nou vortex polar s-a format peste Polul Nord, iar efectele evoluției acestuia încep deja să se simtă.

Potrivit acestora, vortexul va interacționa și cu o anomalie  puternică a vântului de est, formată deasupra tropicelor, un fenomen ce se repetă o dată la câțiva ani și care produce ierni cu temperaturi mult mai scăzute decât normalul în regiunile din Europa și America de Nord.

Termen folosit în trecut doar de specialiști, în ultimii ani, publicul larg a început să audă tot mai des „vortex polar”. Vorbim, de fapt, despre un fenomen asemănător unui ciclon mare care se formează în momentele în care stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească.

Anomalia menționată de meteorologi poartă denumirea de „oscilație cvasi-bienală” și este cunoscută și ca „Bătăile inimii atmosferei”.

Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei. La fiecare 14 luni, ele își schimbă complet direcția. Cu alte cuvinte, în fiecare an, vânturile de deasupra ecuatorului se schimbă de la vest la est.

Alertă meteo, anomalie climatică în România

Când oscilația cvasi-bienală se află în est, există o șansă crescută a unui curent de vânt slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Europa de Nord și Centrală și în America de Nord. Când este orientată spre vest, șansa unei ierni blânde și a precipitațiilor abundente crește.

Vreme rece în România

Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme foarte rece, cu minime de 2 grade, în ultimele zile din octombrie.

„O săptămână deosebit de rece, pentru că valorile de temperaturi vor scădea de la o zi la alta. Deja se vede diferența între zonele din partea de vest, centru nord a țării, acolo unde la acest moment, valorile temperaturilor nu depășesc 10-11 grade, în timp ce în sud și sud-est înregistrăm 13-14 grade cel mult.

Vremea rece va fi de interes în cea mai mare parte a țării, pe tot parcusul săptămânii, când temperaturile vor coborî de la o zi la alta.

Dacă mâine, în prima zi a săptămânii vom consemna maxime până la cel mult 15 grade, ulterior, în a doua parte a săptămânii 13-14 grade, inclusiv în Capitală, ia noptile și diminețile vor fi deosebit de reci, pentru că, în depresiunile Carapților Orientali este posibil ca minimele, pe parcursul săptămânii, sa coboare chiar până spre 7 grade”, a explicat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...