Alertă maximă în zona Mediteranei. Specialiștii au emis un avertisment, zonele în care va lovi ciclonul

Ioana Bucur 05.11.2022, 14:41
Alertă maximă în zona Mediteranei. Specialiștii au emis un avertisment, zonele în care va lovi ciclonul

Meteorologii au emis mai multe alerte de fenomene meteo severe în zona Mediteranei. Este cod roșu de vijelii puternice și ploi în Grecia, ciclonul va lovi și în Italia. Se așteaptă averse cu peste 100 de litri de apă pe metrul pătrat în următoarele 48 de ore. Ce recomandări au primit oamenii din zonele vizate de furtuni.

Alertă de fenomene meteo severe în zona Mediteranei

Este alertă maximă în sudul Europei. Un ciclon puternic format în Marea Mediterană a lovit Grecia și Italia. Meteorologii au emis deja o avertizare de tip cod roșu de ploi și vijelii puternice în Grecia, unde se așteaptă cantități de apă de peste o sută de litri pe metrul pătrat.

Autoritățile elene se pregătesc pentru sosirea furtunii Eva care, potrivit primelor estimări, ar urma să dureze cel puțin 48 de ore. Încă de vineri seara, locuitorii din nordul Insulelor Ionice și Espir au fost alertați prin serviciul de urgență 112 că urmează condiții meteo periculoase ce vor debuta sâmbătă dimineața, oamenii fiind sfătuiți să evite deplasările în următoarele două zile.

Începând cu orele amiezii, se anunță ploi, vânt și fulgere în Insulele Ionice, vestul Greciei Centrale și vestul Peloponezului, iar spre seară în estul Peloponezului, mijlocul Greciei Centrale, estul Tesaliei, Macedonia de Vest și Centrală. Sâmbătă noapte, furtuna va ajunge în zona de est a Greciei Centrale, Attica, Evia și restul Tesaliei.

Alerta maxima in zona Mediteranei. Specialistii au emis un avertisment, zonele in care va lovi ciclonul top news

În vestul țării, temperaturile vor fi în ușoară scădere, cu maxime cuprinse în intervalul 22 până la 24 de grade Celsius. Termometrele vor arăta 25, chiar 26 de grade Celsius în unele părți ale Greciei continentale, potrivit ekathimerini.com.

Italia, în schimb, este sub cod portocaliu de vreme severă – ploi și vijelii puternice. În următoarele ore, au transmis specialiștii, ciclonul „Genoa Low” va ajunge în Peninsulă, aducând vânt și ploi abundente. Potrivit Il Meteo, italienii vor avea parte de rafale de vânt, furtuni și chiar ninsori, la altitudini mari.

Ce se întâmplă cu vremea în România

De vineri, 4 noiembrie, temperaturile vor începe să scadă în România. Până la finalul lunii, valorile maxime diurne nu vor mai trece de 15 grade Celsius, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Am înregistrat ieri foarte multe recorduri la nivelul ţării, mai ales în partea de sud a teritoriului. De mâine însă temperaturile încep să scadă.

Vom reveni până la sfârşitul acestei luni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care probabil spre sfârşitul lunii nu vor mai depăşi 15 grade Celsius. Sigur, şi temperaturile minime este de aşteptat să scadă treptat”, a declarat joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...