Alertă în SUA. Uraganul Ian lovește Florida cu o putere nebănuită

Mihnea Tălău 28.09.2022, 23:11
Alertă în SUA. Uraganul Ian lovește Florida cu o putere nebănuită

Uraganul Ian a început miercuri să lovească coasta Golfului Florida cu vânturi puternice și ploi torențiale, ceea ce a determinat autoritățile să anunțe locuitorii că este prea târziu pentru a evacua, în timp ce ochiul furtunii se apropia de țărm cu o putere apropiată de categoria 5.

Uraganul Ian s-a dezlănțuit în Florida

La ora 11.00 ET (1500 GMT), Ian se afla la aproximativ 80 km sud-vest de Punta Gorda, Florida, cu vânturi susținute de 250 km pe oră, a anunțat Centrul Național al Uraganelor din SUA.

Aceasta a fost la mică distanță de o desemnare de categoria 5, care este cea mai severă clasificare a furtunilor, cu vânturi susținute de cel puțin 157 de mile pe oră, deși se aștepta ca Ian să slăbească după ce va atinge pământul, a precizat centrul.

Meteorologii spun că Ian va dezlănțui valuri înalte provocate de vânt, ploi torențiale care pot provoca inundații de coastă de până la 3,7 metri, împreună cu furtuni intense și posibile tornade. Benzile exterioare ale furtunii aduceau deja miercuri dimineață vânturi și ploi puternice în mare parte din Coasta Golfului, scrie Reuters.

”Speram că aceasta nu era o prognoză care urma să se adeverească. Aceasta este o furtună despre care vom vorbi mulți ani de acum încolo, un eveniment istoric”, a declarat Ken Graham, directorul Serviciului Național de Meteorologie.

Uraganul ar urma să se prăbușească în Florida în jurul orei 14.00 (18.00 GMT) în comitatul Charlotte, la aproximativ 160 de kilometri sud de Tampa și la nord de Fort Myers. Regiunea găzduiește kilometri întregi de plaje cu nisip fin, zeci de hoteluri din stațiuni și numeroase parcuri de case mobile, preferate atât de pensionari, cât și de turiști.

„Aceasta este o furtună puternică care trebuie tratată ca și cum o tornadă s-ar apropia de casa dumneavoastră. Va fi o zi sau două zile urâte, urâte. Va fi o perioadă dificilă”, a declarat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile au spus celor peste 2,5 milioane de locuitori să se evacueze, dar mulți au ales să rămână pe loc.

Biden anunță că guvernul federal va ajuta Florida după trecerea furtunii

Schimbările climatice fac ca uraganele să devină mai umede, mai vântoase și mai intense. Există, de asemenea, dovezi că determină furtunile să se deplaseze mai încet, ceea ce înseamnă că pot arunca mai multă apă într-un singur loc, spun oamenii de știință.

„Intensificarea rapidă a uraganului Ian s-ar putea dovedi a fi un alt exemplu al modului în care încălzirea planetei schimbă uraganele”, a declarat Kait Parker, meteorolog și cercetător în domeniul climei .

Peste 169.000 de locuințe și întreprinderi nu aveau curent electric în Florida miercuri dimineață.

Președintele Joe Biden, vorbind la un eveniment la Washington, a promis că guvernul federal va ajuta Florida după trecerea furtunii.

„Suntem în alertă și în acțiune, am aprobat fiecare cerere pe care Florida a făcut-o”, a declarat Biden.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...