Alertă epidemiologică la frontiera cu România! Ultimele cazuri au fost consemnate în urmă cu 40 de ani. Ce spun medicii

Raluca Juncu 12.11.2019, 16:05
Alertă epidemiologică la frontiera cu România! Ultimele cazuri au fost consemnate în urmă cu 40 de ani. Ce spun medicii

Autoritățile din nordul României sunt în alertă maximă după ce în Ucraina au fost semnalate zilele trecute mai multe cazuri de difterie, o boală extrem de contagioasă. Ce transmit autoritățile și medicii?

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Suceava a transmis recomandări medicilor de familie şi unităţilor sanitare privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării cazurilor de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România, a informat, ieri, directorul instituţiei, Liliana Grădinariu, potrivit libertatea.ro.

Difteria, o boală extrem de contagioasă

Recomandările conducerii DSP survin după atenţionarea de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la existenţa unor cazuri de difterie în Ucraina.

Șefa DSPJ Suceava mai spune că în prezent, în județul Suceava se administrează în fiecare lună peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind de 85 şi 90 %. Oficialul a mai transmis recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare să acorde o atenție deosebită tuturor cazurilor de angină (n.red. inflamarea mucoasei gâtului și a faringelui) cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

Cum se manifestă difteria și ce ar trebui să știm despre această boală contagioasă? huenemefamily.com
Cum se manifestă difteria și ce ar trebui să știm despre această boală contagioasă? huenemefamily.com

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava are stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecţie şi pentru difterie, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a 5 doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani.

Ce este și cum se manifestă difteria?

Difteria este o boală contagioasă extrem de gravă. Ultimele cazuri de difterie au fost înregistrate în țara noastră acum 40 de ani, adică din anii `80.

Potrivit portalului newsmed.ro, difteria este о boală acută infecţioasă și contagioasă caracteristică doar omului. Această boală infecțioasă este produsă de către bacilii difterici toxigeni.

Difteria se caracterizează printr-o evoluție deosebit de severă, potențial letală, calea de transmitere fiind cea aeriană. Difteria se caracterizează clinic prin inflamaţie fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicaţie şi complicaţii din partea sistemelor cardiovascular, nervos şi renourinar. Difteria conduce la o imunitate slăbită în timp.

O informare mai amănunțită cu privire la această boală o transmite medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit antena3.ro. 

Urmăriți Impact.ro și pe