Alertă ANM. Temperaturi siberiene în România. Vin ninsorile

Mihnea Tălău 15.11.2022, 12:49
Alertă ANM. Temperaturi siberiene în România. Vin ninsorile

Unui anticiclon aflat acum deasupra Peninsulei Scandinave va determina pătrunderea unor mase de aer rece deasupra României. În a doua jumătate a lunii noiembrie, în țara noastră vor fi temperaturi foarte scăzute şi chiar ninsori.

Proces accentuat de răcire a vremii în toată țara

Aerul rece și dens va pătrunde inițial mai ales la exteriorul Munților Carpați, deci în estul și sudul țării. Procesul de răcire accentuată, va fi insoţit inclusiv de lapoviță și ninsori.

Scăderea temperaturilor va fi însoțită de ninsori la munte, dar, local, sunt șanse să apară primii fulgi și în unele zone mai joase de relief.

Temperaturile vor scădea considerabil, iar în unele areale, mai ales în nord-est, vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce nu vor depăși 1 – 4 grade la prânz în unele zile și minime negative.

Întrucât lanțul carpatic este un obstacol important în calea acestor mase de aer, în vestul și centrul țării temperaturile se vor menține mai ridicate, cu maxime cuprinse, în general, între 4 și 9 grade. Această rearanjare a circulației atmosferice la nivel continental va favoriza apariția unor cicloni în bazinul mediteraneean, care ar putea aduce precipitații importante și în țara noastră.

Până la această oră, nu este cunoscută traiectoria exactă a ciclonilor ce vor afecta sud-estul Europei în următorul interval. De această traiectorie depinde atât distribuția precipitațiilor, cât și forma acestora.

Cand vor cadea primii fulgi de zapada in Romania

Se anunță precipitații sub formă de ninsoare

Această rearanjare a circulației atmosferice la nivel continental va favoriza apariția unor cicloni în bazinul mediteraneean, care ar putea aduce precipitații importante și în țara noastră.

Astfel, un ciclon care se deplasează pe o traiectorie mai nordică nu permite atât de mult avansul aerului rece spre sud. În astfel de situații, în România predomină ploile, cu excepția zonelor de munte unde poate să ningă abundent.

Pe de altă parte, un ciclon pe traiectorie sudică va aduce precipitații abundente mai mult în jumătatea sudică a țării. Dacă aerul este suficient de rece, acestea pot fi sub formă de ninsoare, mai ales atunci când precipitațiile sunt însoțite de vânt.

O traiectorie intermediară tinde să favorizeze treimea mijlocie a țării, cu ninsori consistente îndeosebi în Moldova și, uneori, în sudul Transilvaniei și nordul Munteniei.

În prezent, ne așteptăm la ninsori în special în zonele de munte, dar sunt șanse pentru apariția primilor fulgi de zăpadă și în unele regiuni de deal și câmpie, în special în estul țării. Vom actualiza prognoza în zilele următoare, în funcție de evoluția vremii, transmite meteoradar.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...