Alertă alimentară. Pulpe de pui, retrase de urgenţă din magazine. Sunt contaminate cu o bacterie periculoasă

Nicu Stan, Paul Dobrescu 25.01.2022, 13:20
Alertă alimentară. Pulpe de pui, retrase de urgenţă din magazine. Sunt contaminate cu o bacterie periculoasă

Este alertă alimentară în România. Cantități mari de pulpe de pui au fost retrase de urgenţă din magazine după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu o bacterie periculoasă. Un cunoscut lanț de magazine retrage de pe piaţă un sortiment de pulpe de pui superioare cu spate după ce s-a constatat că au Salmonella.

Pulpe de pui, retrase de urgenţă din magazine. Anunțul oficial al ANSVSA

Este alertă alimentară după ce s-a descoperit într-un lanț mare de magazine pulpe cu pui cu Salmonella. Cantitățile de pulpe au fost retrase de la vânzare, iar clienții sunt avertizați să nu le consume.

”Vă informăm că Metro Cash & Carry România a inițiat retragerea de la comercializare și de la clienți a articolului menționat mai jos. Motivul rechemării: prezența Salmonella enteritidis”, a transmis ANSVSA. Datele de identificare ale sortimentului sunt: ”Denumire articol: Pulpe pui superioare cu spate, congelate. Producător SUPERDROB SA, Cod de bare: 5903368004770, Lot/Data expirare: 14221/23.10.2022, 14421/23.10.2022”.

Pulpele cu Salmonella au fost retrase de la vanzare
Pulpele cu Salmonella au fost retrase de la vanzare

Pulpele cu Salmonella au apărut în 12 magazine Metro Cash & Carry

Cei care au cumpărat astfel de produse sunt avertizați să nu consume pulpele şi să le returneze în magazinele Metro Cash & Carry Romania SRL până la data 04.02.2022. Clienții vor primi înapoi contravaloarea produselor.

De asemenea, pulpele de pui cu spate au fost distribuite în 12 magazine Metro din toată ţara.

Lista completă a magazinelor Metro unde sortimentele au fost retrase de pe piață:

-Baneasa Șoseaua București-Ploiești 44D, Bucuresti
-Constanta 1 Bd. Vlaicui Aurel, nr. 237, Jud. Constanta
-Constanta 2 Sos. Mangaliei nr.211, Jud Constanta
-Deva Calea Zarandului nr.87
-Galati DN 26, Galati – Tg. Bujor, Loc. Vanatori, km 5, jud. Galati
-Oradea Calea Clujului 231, Jud. Bihor
-Pallady Bulevardul Theodor Pallady, nr. 51, Bucuresti
-Pitesti DN 65 B, Km 107, comuna Bradu, judetul Arges
-Sibiu Sos. Alba Iulia, 79A, jud. Sibiu
Timisoara 1 Calea Sagului (DN 59 – km 8), Jud. Timis
-Timisoara 2 Calea Torontalului, DN 6, Jud. Timis
-Targu Mures Str. Gheorghe Doja 233, Jud. Mures

În 2021 s-au înregistrat cu 40% mai multe alerte alimentare

Pe de altă parte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în 2021, sute de tone de alimente contaminate. De asemenea, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că a fost vorba de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.

„Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium.

Două serotipuri de Salmonella, foarte periculoase

Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella.

Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Urmăriți Impact.ro și pe