În luna august, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat retragerea de la comercializare a mai multor produse. Două dintre cele mai importante hipermarketuri Carrefour și Kaufland s-au confruntat și ele cu această problemă și au fost nevoite să retragă de la raft un produs în care a fost descoperită o bacterie periculoasă.
Loturi de creveţi prefierţi proveniţi din Franţa și Ecuador şi vândute în Carrefour şi Kaufland au fost retrase de la vânzare din cauza prezenţei bacteriei Vibrio vulnificus. Anunțul a fost făcut pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Loturile vizate sunt: LOT 222408H245 – data expirare 26.08.2022 LOT 223066H385 –data expirare 29.08.2022 LOT 223105H391 –data expirare 02.09.2022.
”Vă informăm că datorită prezenţei Vibrio vulnificus în materia primă utilizată pentru loturile de produse finite S.C.NOVEAST SEAFOOD S.R.L. ( distribuitor S.C.ADRIATIC SEA FISH S.R.L.) a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi, urmare a informaţiilor primite de la furnizorul din Franţa”, a transmis Carrefour.
Potrivit ANSVSA, în rândul persoanelor sănătoase, ingestia de Vibrion vulnificus poate provoca vărsături, diaree și dureri abdominale. Se recomanda persoanelor care detin produsul să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl returneze magazinelor de unde au fost cumparate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Luna aceasta, rețelele de supermarketuri au fost nevoite să retragă de la raft și un lot de înghețată, după ce s-a constatat că acesta conține o substanță toxică. Este vorba despre înghețata Haagen-Dazs, care conținea urme de 2-Cloroetanol (2CE).
Neregula a fost sesizată chiar de producătorul General Mills, fabricantul Häagen-Dazs și a decis să facă mai multe investigații cu privire la principala cauză a acestei probleme de neconformitate, care a arătat că nivelurile de urme de 2-Cloroetanol (2CE) pot fi depistate la un ingredient asigurat de către unul dintre furnizori. În plus, nivelurile substanţei detectate depăşesc limitele de detecţie analitică.