Aleksandr Lukașenko va permite ca grânele Ucrainei să ajungă la Marea Baltică prin Belarus. Ce condiție pune

Beatrice Dumitru 03.06.2022, 17:00
Aleksandr Lukașenko va permite ca grânele Ucrainei să ajungă la Marea Baltică prin Belarus. Ce condiție pune

De când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, transporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate și peste 20 de milioane de tone de cereale se află în silozuri. Kievul transporta 90% din exporturile sale prin porturile din Mariupol și Odesa. Minskul este gata să permită tranzitul către porturile Mării Baltice prin Belarus, dar cu o condiție.

Ce condiție pune Belarusul

Ucraina, un important exportator mondial de cereale, nu poate să-și folosească porturile de la Marea Neagră pentru aprovizionare din cauza blocadei ruse, după lansarea războiului. Cerealele din această țară sunt esențiale pentru stabilitatea prețurilor la alimente la nivel mondial, în special în părțile mai sărace ale lumii.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, Aleksandr Lukașenko a spus că Belarus este gata să elibereze capacitatea necesară pe calea ferată pentru cerealele Ucrainei și a propus organizarea de discuții între Minsk, Kiev și țările care sunt pregătite să ofere acces la porturile lor. Însă acesta a pus și o condiție: să i se permită să expedieze mărfurile sale din aceste porturi.

Aleksandr Lukașenko va permite ca cerealele Ucrainei să ajungă la Marea Baltică prin Belarus. Ce condiție pune
Ucraina nu mai poate exporta grâu din cauza războiului.

În același timp, cel mai important lucru, așa cum s-a menționat în timpul conversației, este că aceste porturi din Germania, Polonia, țările baltice sau Rusia ar trebui să fie deschise și pentru mărfurile din Belarus. Dacă s-ar crea condiții pentru tranzitul cerealelor ucrainene, porturile care le vor manipula ar trebui să poată încărca și mărfuri din Belarus”, i-a spus Aleksansdr Lukașenko lui Antonio Guterres, potrivit agenției Belta și preluată de Reuters.

Avertismentul ONU

Exporturile din Ucraina prin Belarus au fost una dintre opțiunile din cadrul discuțiilor conduse de Națiunile Unite, care au ca scop creșterea aprovizionării cu cereale la nivel mondial, în contextul în care se profilează o criză alimentară majoră. Deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră reprezintă o altă opțiune.

Belarus, un mare producător mondial de potasiu, a fost lovit de sancțiuni severe din partea Occidentului în 2021-2022, care i-au perturbat exporturile de îngrășăminte prin porturile de la Marea Baltică. Sancțiunile financiare impuse Moscovei începând cu 24 februarie au lovit și exportatorii ruși de îngrășăminte, iar lanțul global de aprovizionare deteriorat a sporit riscul unei crize alimentare.

Guterres a avertizat la începutul acestei săptămâni că orice acord de deblocare a transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe, deoarece „faptul că totul este corelat face negocierile deosebit de complexe”. 

Moscova și Minsk au dat vina pe sancțiunile occidentale pentru perturbarea exporturilor atât de cereale, cât și de îngrășăminte și pentru că au cauzat riscul crizei alimentare globale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...