Aleksandr Lukașenko a modificat legea pedepsei cu moartea. Cine sunt cei vizați de noile acuzații

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 13:56
Aleksandr Lukașenko a modificat legea pedepsei cu moartea. Cine sunt cei vizați de noile acuzații

Aleksandr Lukașenko a modificat legea care prevede pedeapsa cu moartea, după ce administrația sa a fost lovită de un val de acte de sabotaj ale militanților asupra rețelei feroviare a țării. Belarus este singurul stat din Europa care mai apilcă pedeapsa cu moartea. Noua legea ar trebui să intre în vigoare în 10 zile.

Care sunt noile acuzații

De la vasta mișcare de protest din 2020 împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, mulți oponenți au fost acuzați și arestați pentru tentativa sau pregătirea unui act de terorism. În martie 2021, procuratura din Belarus a anunțat că lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia este investigată pentru „pregătirea unui act organizat de terorism”, potrivit agentiei de stat Belta.

Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru planificarea unui atac sau „tentativa unui act de terorism”, conform unui decret emis miercuri. Acuzația vizează mulți activiști din opoziție, inclusiv lidera opoziţiei aflată în exil din 2020, Svetlana Tihanovskaia.

Aleksandr Lukașenko a modificat legea pedepsei cu moartea. Cine sunt cei vizați de noile acuzații
Aleksandr Lukașenko conduce Belarusul din anul 1994.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a semnat legea care prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentativă de terorism. Până acum, doar cei care au fost găsiți vinovați de săvârșirea unui astfel de act earu pasibili să înfrunte plutonul de execuție”, notează Euronews.

Ultima țară din Europa care aplică pedeapsa cu moartea

Potrivit agenției de stat rusă Interfax, textul notează că nicio „pregătire sau tentativă” a unei grupări nu este pedepsită cu moartea, cu excepția celor clasificate drept „teroriste”. Belarus, o fostă republică sovietică aliată cu Rusia, este ultima țară din Europa care mai aplică pedeapsa cu moartea și pune în aplicare mai multe sentințe de acest fel în fiecare an.

Această modificare a legii a fost în pregătire încă de când administrația Lukașenko a fost lovită de un val de acte de sabotaj ale militanților, care au încercat să elimine părți din rețeaua feroviară a țării pentru a îngreuna desfășurarea forțelor Rusiei în Ucraina.

Rusia a folosit teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia din 24 februarie asupra Ucrainei, ănsă Minskul neagă implicarea în conflict, dar recunoaște că teritoriul său a fost folosit de forțele ruse.

Aleksandr Lukașenko este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, iar administrația sa este una dintre puținele din Europa care nu a introdus nicio sancțiune împotriva Kremlinului după invadarea Ucrainei. Acesta a fost supus sancțiunilor UE și SUA pentru sprijinul său tacit față de războiul din Ucraina, dar și pentru conducerea sa autoritară și suprimarea violentă a democrației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...