Alegeri SUA. Biden este în culmea fericirii după numărarea ultimelor voturi

Iancu Andreea 06.11.2020, 13:55
Alegeri SUA. Biden este în culmea fericirii după numărarea ultimelor voturi

Doar câteva ore ne despart de momentul în care întreaga lume va afla rezultatul final al alegerilor din Statele Unite ale Americii. Lupta dintre actualul președinte, Donald Trump și democratul Joe Biden este tot mai aprigă, pe măsură ce fiecare stat termină procesul de numărare al voturilor. Astfel, în cursul zilei de vineri, Joe Biden a avut un motiv de bucurie după aflarea rezultatelor parțiale.

Joe Biden îl devansează pe Donald Trump

Cele mai recente date arată că Donald Trump a obținut deocamdată 214 voturi, față de Joe Biden, care a adunat 264 de voturi. Însă, dincolo de numărul voturilor totale care îl arată câștigător pe candidatul Partidului Democrat, Biden a reușit să obțină un scor bun în statul Georgia. Aici, numărarea continuă, iar rezultatul acestei numărători ar putea să îi aducă victoria la alegerile prezidențiale lui Joe Biden, conform The New York Times.

De asemenea, potrivit publicației, Biden ar putea deveni victorios în Georgia pentru ca mai apoi să obțină un scor bun în Nevada și Arizona. Acesta din urmă, dar și în Pennsylvania, reprezintă state-cheie în care Biden îl devansează pe Trump.

Susținerea lui Biden este cu atât mai spectaculoasă în Georgia, cu cât statul este unul care nu a mai votat un democrat la alegerile prezidențiale din anul 1992. Acesta a fost statul-cheie unde Trump a obținut o victorie cu 200.000 de voturi în plus față de Hillary Clinton în 2016.

Totuși, potrivit reglementărilor electorale din acest stat, candidatul care pierde în Georgia poate solicita o renumărare a voturilor, dacă acesta este înfrânt cu un scor mai mic de 0,5% din numărul total al voturilor, conform BBC News.

Contracandidatul actualului președinte al Americii are un motiv de bucurie după numărarea voturilor
Contracandidatul actualului președinte al Americii are un motiv de bucurie după numărarea voturilor

În timp ce unul apelează la calm, altul acuză fraudarea voturilor

Joi seara, după numărarea parțială a voturilor din cadrul alegerilor din SUA, Joe Biden a făcut mai multe declarații. Candidatul democrat a apelat la un discurs care îndeamnă la calm. Pe de altă parte, Donald Trump a făcut declarații dure de la Casa Albă, accentuând faptul că alegerile sunt fraudate, fără a aduce însă dovezi.

Aflat în Wilmington (Delaware), Joe Biden a transmis un mesaj americanilor, solicitându-le să rămână calmi.

„Democraţia este uneori murdară, dar procesul funcţionează. În America, votul este sfânt”, a spus el, citat de BBC.

Pe de altă parte, președintele în exercițiu, Donald Trump, prin echipa sa de campanie, a deschis un nou proces în Pennsylvania. Se pare că reprezentanților Partidului Republican nu li s-a permis accesul la numărarea voturilor din stat. De asemenea, republicanul Trump a anunțat deja victoria sa prematură, în timp ce îi acuza pe democrați că fură alegerile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...