Alegeri prezidențiale 2019: unde și de când te poți înscrie la votul prin corespondență și la secțiile din diaspora

Stefan Daniel 27.07.2019, 10:00
Alegeri prezidențiale 2019: unde și de când te poți înscrie la votul prin corespondență și la secțiile din diaspora

Alegeri prezidențiale 2019: mai e doar o zi și încep înscrierile la votul prin corespondență pentru românii care nu pot ajunge la secțiile fizice de votare și pentru românii din străinătate. Pentru cei din diaspora, în funcție de câți se vor înscrie la vot, vor fi organizate secții de votare mai apropiate de domiciliul lor din țara respectivă.

Alegeri prezidențiale 2019: unde te înscrii pentru votul prin corespondență

pentru votul prin corespondență și la secțiile din diaspora

Se dau semne că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) începe să se preocupe mai mult de crearea unor condiții pentru românii din diaspora și pentru cei care nu pot ajunge la urne.

Înscrierile pentru votul prin corespondență la prezidențiale și înregistrarea pentru a vota în secțiile de vot mai aproape de domiciliul din diaspora încep de duminică, 28 iulie, ora 12:00, și vor dura până pe 11 septembrie.

„Începând cu ziua de duminică, 28 iulie 2019, alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate mai aproape de domiciliul sau reședința lor se pot înregistra on-line pe portalul www.votstrainatate.ro, creat și administrat de AEP. Înscrierea va începe în data de 28 iulie 2019, ora 12:00, ora României, iar formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019”, anunță AEP

Alegeri prezidențiale 2019: cum te înscrii online, dacă vrei o secție de votare în localitatea din străinătate, unde stai

Pe acel portal, o să ai două secțiuni, unde te vei putea înscrie: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Astfel, dacă ești în străinătate și vrei să votezi, dar știi că ultima dată n-ai avut o secție de votare în sau lângă localitatea unde stai, poți să te înscrii pe acea listă și să speri că se vor înscrie suficienți alți români, ca să fie organizată o secție apropiată.

Trebuie să completezi un formular online, unde scrii numele, prenumele, CNP-ul și localitatea și statul unde vrei să votezi. Trebuie să atașezi și o copie scanată sau fotografiată cu buletinul.

O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Aceasta este, de fapt, etapa de preînregistrare. O să primești prin email  un mesaj de control, după înscriere, ca să fie siguri că acea adresă de email este validă.

Urmăriți Impact.ro și pe