Alegeri prezidențiale 2019. Cine intră în turul 2 în cursa pentru Cotroceni. Ultimele sondaje vin cu surprize pentru români

Diana Radu 08.11.2019, 11:22
Alegeri prezidențiale 2019. Cine intră în turul 2 în cursa pentru Cotroceni. Ultimele sondaje vin cu surprize pentru români

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Median Research Centre (MRC), Președintele Klaus Iohannis, candidatul Partidului Național Liberal (PNL), este opțiunea numărul unu a românilor pentru alegerile prezidențiale. Însă, întrebarea este cu cine se va lupta Klaus Iohannis în tutul 2 în cursa pentru Cotroceni? Alegerile prezidențiale vor avea loc pe data de 10 noimbrie.

Alegerile prezidențiale 2019. Cine va intra în turul 2 în cursa pentru Cotroceni: Dăncilă, Barna sau Diaconu?

Cine este favorit să intre în turul doi, Dan Barna, Mircea Diaconu sau Viorica Dăncilă?. Sursă foto: Politiknews.ro
Cine este favorit să intre în turul doi, Dan Barna, Mircea Diaconu sau Viorica Dăncilă?. Sursă foto: Politiknews.ro

Klaus Iohannis se află în toate sondajele, chiar și în cele comandate de partidele politice rivale pe primele poziții cu 40-45% procente. Așadar, Iohannis are un avantaj stabil și incontestabil față de contracandidații săi.

”Unele dintre datele din aceste grafice provin din sondaje private transmise informal către presă de către surse din partide; dar în toate sondajele, Iohannis conduce”, au declarat cercetătorii de la Median Research Centre (MRC).

Cât despre locul doi, potrivit sondajului, trei concurenți par să aibă grade de popularitate similare: Dăncilă (PSD), Barna (USR-PLUS) și Diaconu (ALDE-Pro România).

”Până la începutul lunii septembrie, majoritatea sondajelor au anticipat că Dan Barna va intra în turul doi împotriva lui Iohannis”, au spus autorii sondajului. Însă, datele s-au schimbat pe perioada analizată, iar la începutul lunii septembrie, Viorica Dăncilă l-a depășit pe Barna în sondaje. Asta din cauza dezvăluirilor mai puțin favorabile care au apărut în presă, despre Barna, mai exact într-o investigație realizată de RISE project. AStfel, Barna a avut perioade de creștere, dar și perioade în care a scăzut foarte ușor. Diaconu, în schimb, pare în picaj continuu în sondaje din momentul când și-a anunțat candidatura.

Așadar, Dăncilă e candidatul cel mai bine plasat pentru a intra în turul doi, dar Barna este la distanță mică de ea. În plus, sunt și alți factori trebuie luați în calcul. Spre exemplu, niciunul dintre aceste sondaje nu ține cont de alegătorii din diaspora.

”Dăncilă a continuat să crească în sondaje pe tot parcursul pre-campaniei și campaniei, inclusiv după evenimente precum ieșirea ALDE de la guvernare și succesul moțiunii de cenzură împotriva guvernului său – o creștere care ar putea fi cauzată în parte de alinierea graduală a electoratului simpatizant PSD cu candidatul desemnat”, potrivit MRC.

Urmăriți Impact.ro și pe