Alegeri parlamentare în Grecia: înfrângere dureroasă pentru Alexis Tsipras. Cine este noul premier

Claudiu Surmei 08.07.2019, 11:19
Alegeri parlamentare în Grecia: înfrângere dureroasă pentru Alexis Tsipras. Cine este noul premier

Schimbare la vârful politicii din Grecia, țară care încă se luptă să intre pe linia de plutire după ce a ieșit din criză. Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, a pierdut alegerile parlamentare, fiind învins de conservatorii din opoziție.

Weekendul ce tocmai a trecut a fost marcat de alegeri parlamentare în Grecia. Premierul în funcție, Alexis Tsipras, a fost nevoit să-și recunoască înfrângerea în fața partidului conservator din opoziție, Noua Democrație.

Agențiile internaționale de presă notează faptul că Tsipras l-a sunat, duminică seara, pe adversarul său pentru a-și recunoaște înfrângerea și pentru a-l felicita pe acesta pentru victorie. Liderul formațiunii Noua Democrație este și cel care va deveni premier.

Numele său este Kyriakos Mitsotakis și urmează să-și preia mandatul chiar luni, după ce depune jurământul în fața președintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos.

Cine e Kyriakos Mitsotakis, noul premier al Greciei.  Câte voturi a obținut partidul său

Rezultatele parțiale, care indică deja victoria partidului Noua Democrație, arată că formaţiunea conservatoare condusă de Mitsotakis nu va avea nevoie să colaboreze în Parlament cu alte formațiuni. Primele date arată că procentele obținute îi permite să asigure de una singură majoritatea.

Autoritățile de la Atena arată că Noua Democraţie are 39,8% din voturi, iar Syriza 31,4%. Surprinzător este faptul că și alte partide ar putea trece pragul electoral, printre care și comuniștii.

„Luptăm pentru fiecare vot și vrem să formăm un guvern puternic, pentru ca Mitsotakis să pună în aplicare rapid promisiunile sale electorale”, spunea, înainte de alegeri, unul dintre liderii conservatori.

Alexis Tsipras, învins în alegeri, avertiza însă că noul premier ar putea veni cu măsuri de austeritate dure. Practic, ar întoarce statul elen în urmă cu câțiva ani, când beneficia de un program internațional de asistență financiară, în timpul căruia Guvernul a fost nevoit să ia măsuri extrem de dure.

Din partea noului premier, însă, promisiunile sunt altele.  Mitsotakis are 51 de ani și e perceput ca un reformator. În discursul ținut după aflarea rezultatelor, Mitsotakis a promis că va reda „mândria țării” și să lase criza în urmă. 

El este considerat un apropiat al mediului de afaceri, așadar ar putea stimula mai mult economia privată.

”O perioadă dureroasă se încheie. Vreau să văd din nou acest popor prosper, vreau să văd revenind copiii care au plecat”, a spus liderul conservatorilor.

Urmăriți Impact.ro și pe