Alegeri parlamentare 2020. Cei care se află deja în secție mai pot vota după ora 21.00? Ce spune legea

Stan Filon / 01.12.2020, 15:46
Alegeri parlamentare 2020. Cei care se află deja în secție mai pot vota după ora 21.00? Ce spune legea

Alegeri parlamentare. 2020. S-a aflat acum ce se întâmplă cu românii care însă se vor mai afla la coadă la ora 21:00 pentru a-și exprima votul pe data de 6 decembrie, la alegerile parlamentare. La ora 21:00, secțiile de votare trebuie să se închidă, potrivit legii, dar Biroul Electoral Central a făcut recent precizări pe această temă.

Ce se întâmplă cu alegătorii care nu au apucat să voteze până la ora 21:00

Alegerile parlamentare din data de 6 decembrie se anunță a fi foarte importante, mai ales că România traversează o criză sanitară fără precent în istoria modernă. Chiar dacă opoziția a cerut în nenumărate rânduri ca alegerile parlamentare să fie amânate, președintele Klaus Iohannis s-a împotrivit și a spus că România are nevoie de un Parlament legitim, care să poată lua măsurile necesare pentru lupta cu infecția de coronavirus. Așadar, românii vor alege noul Parlament pe data de 6 decembrie.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00. Asta, în eventualitatea în care nu se va mai afla nimeni la coadă, în afara secției. Dacă la ora închiderii, în incinta secției de votare sau în afara ei vor mai fi alegători care vor să-și exprime dreptul de vot, atunci programul secțiilor de votare se poate prelungi, dar nu mai târziu de ora 23:59.

Ce se întampla cu alegatorii care nu au apucat sa voteze pana la ora 21.00
Ce se întampla cu alegatorii care nu au apucat sa voteze pana la ora 21.00

Biroul Electoral Central a publicat modificările

Biroul Electoral Central a emis luni o decizie privind unele masuri pentru exercitarea dreptului de vot. Conform procedurii stabilite, in ziua votarii, la ora 21,00, doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, desemnați prin decizie a acestuia, verifică dacă în sediul secției de votare sau în afara acestuia se află alegatori care stau la rand pentru a-si exercita dreptul de vot.

În cazul în care la ora 21,00 în sediul secției de votare sau în afara acestuia nu se află alegatori care stau la rand pentru a-și exercita dreptul de vot, cei doi membri ai biroului electoral încheie un proces-verbal constatator în acest sens, pe care îl predau președintelui biroului electoral al secției de votare.

Dacă la ora 21:00 în sediul secției de votare si/sau în afara acestuia se află alegători care stau la rând pentru a-și exercita dreptul de vot, cei doi membri ai biroului electoral numără alegătorii aflați la rând la ora 21:00, înmânează bonuri de ordine, pe care s-a aplicat stampila de control a secției de votare sau echivalentul acesteia, consemnează numărul acestora într-un proces-verbal constatator și rămân în afara localului de vot pentru a monitoriza ordinea de acces în cadrul acestuia. Alegătorii vor preda mai apoi bonul de ordine primit biroului electoral, înainte de a-și exercita dreptul la vot, potrivit BEC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI