Alegeri locale. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990 și din ce partide politice au făcut parte

Un medic care a părăsit România pentru Statele Unite ale Americii, un comandant de navă care avea să devină președinte și un medic cu probleme penale, printre alții. Iată cine au fost primarii Capitalei după anul 1990.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Dan Predescu

Primul primar al Capitalei, după Revoluția in decembrie 1989, a fost medicul Dan Predescu. El a fost preşedinte al Consiliului Municipal Bucureşti al Frontului Salvării Naţionale.

Înainte de a ajunge primar, la 21 ianuarie 1990, Dan Predescu era cercetător la Institutul de biologie şi patologie celulară. A fost primar timp de șapte luni, deoarece a fost demis, pe 23 iulie 1990.

După demitere, Dan Predescu a plecat din România și s-a stabilit în SUA. A devenit profesor la Universitatea Rush, în departamentul de medicină internă.

Cât timp a fost primar, el a avut confruntări cu manifestanții care erau la acea vreme în Piața Universității. A spus despre ei, în iunie 1990, că „nu prezentau o stabilitate psihică normală”.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Ștefan-Constantin Ciurel

Inginerul Ștefan-Constantin Ciurel a fost cel de-al doilea primar al Capitalei, după anul 1990. Membru FSN, el a fost numit de guvernul Petre Roman. A fost la conducerea Primăriei București între 24 iulie 1990 și 16 noiembrie 1990.

Din anul 1983, el a răspuns de coordonarea executării lucrărilor la Casa Poporului, Biblioteca Națională și la Muzeul Național de Istorie.

Printre proiectele lui, cât a fost primar, s-au numărat, între altele: îmbunătățirea aprovizionării cu apă, pregătirea documentațiilor și a frontului de lucru pentru noi construcții de locuințe și realizarea unor noi linii de metrou.

El și-a dat demisia din funcția de primar. Guvernul l-a criticat pentru lipsa de fermitate în aplicarea unor reforme în sănătate, protecţia mediului, dezvoltarea urbanistică și salubritate.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Nicolae Viorel Oproiu

La conducerea Primăriei București a urmat inginerul de instalații Nicolae Viorel Oproiu. A fost desemnat e prim-ministru.

A avut o primă întâlnire de lucru cu Ion Iliescu, președintele României de la acea vreme. Au concluzionat că era nevoie de o colaborare mai bună între primarii de sector și cel general. O altă concluzie a fost că era necesară o lege a intravilanului urban.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Doru Pană

Următorul primar al Primăriei Capitalei a fost Doru Pană, tot din partea FSN, numit în funcție de către prim-ministrul Petre Roman. Din 1992, a devenit prefect al Capitalei.

Ca primar, avut pe listă mai multe obiective, precum: modernizarea infrastructurii, terminarea construcţiilor de locuinţe, stabilirea unei politici coerente de acordare a ajutorului social,  asigurarea cu alimente a populaţiei pe perioada de iarnă şi a energiei electrice şi termice.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Crin Halaicu

Primul tur de scrutin pentru Primăria Capitalei a avut loc pe 9 februarie 1992. Câștigător a fost atunci inginerul liberal Crin Halaicu.  El a candidat ca reprezentant al Convenției Democrate Române (CDR).

Halaicu a primit 45,64% din voturi, în timp ce candidatul FSN, Cazimir Ionescu, a câştigat 31,45 de procente din voturile valabil exprimate

Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Victor Ciorbea

Victor Ciorbea a devenit primar general al Capitalei după turul doi al scrutinului, ce a avut loc la 16 iunie 1996. El a fost atunci reprezentant al CDR.

L-a învins atunci pe Ilie Năstase. Ciorbea a primit 56,74% din voturi, iar contracandidatul lui a primit doar 43,26%.

După ce a devenit prim-ministru, la 11 decembrie 1996, primar general interimar a fost desemnat Viorel Lis. Dubla lui calitate – de primar general al Capitalei și de premier – a iscat numeroase polemici.

La 30 martie 1998 şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, ce i-a fost acceptată de preşedintele Emil Constantinescu. El a renunțat și la funcția de primar general al Capitalei.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Viorel Lis

Viorel Lis a deținut funcția de primar general interimar al Capitalei, în perioada decembrie 1996 – iunie 2000. Până în noiembrie 1998, a fost interimar.

El a candidat din partea CDR și l-a învins pe Sorin Oprescu, contracandidatul său, din partea PDSR.

A obţinut 50,5% din voturi, spre deosebire de candidatul care s-a situat pe locul doi, Sorin Oprescu, cu doar 49,5% din totalul voturilor.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Traian Băsescu

A urmat Traian Băsescu, din partea PD, cu două mandate la Primăria Capitalei, în perioada iunie 2000 – decembrie 2004.

În 2000, el a câştigat mandatul de primar al Capitalei în turul al doilea, cu 50,69% din voturi. Pe locul doi s-a situat Sorin Oprescu, candidat PDSR, cu 49,31% din voturi.

Timpul petrecut de Traian Băsescu a fost marcat de tensiuni, generate de hotărâri referitoare la colectarea câinilor comunitari în centre speciale și la eliminarea chioşcurilor.

Acum, la alegerile locale 2020, Traian Băsescu se află în cursă pentru un nou mandat ca primar general al Capitalei, din partea PMP.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Răzvan Murgeanu

La data de 12 decembrie 2004, Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României. În locul lui, a ocupat funcţia de primar general al Capitalei, ca interimar, viceprimarul Răzvan Murgeanu, tot din PD.

El a rămas primar interimar până la data de 3 aprilie 2005, când s-au organizat noi alegeri locale.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Adrian Videanu

Adriean Videanu a devenit primar al Municipiului Bucureşti, după ce a câştigat din primul tur scrutinul ce a avut loc 3 aprilie 2005.

El a obținut atunci 53,01% din voturile valabil exprimate. A rămas primar general până în iunie 2008.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Sorin Oprescu

Doctorul Sorin Oprescu a devenit, într-un final, primar general al Capitalei, după ce l-a învins pe Vasile Blaga.

A fost candidat independent, susținut de PSD. L-a întrecut pe democrat-liberalul Blaga, în turul al doilea al alegerilor locale din 15 iunie 2008.

Sorin Oprescu a primit în turul al doilea 315.981 de voturi (56,55%), iar candidatul PD-L, Vasile Blaga, 242.760 de voturi (43,45%).

A avut două mandate. Însă, în septembrie 2015, a fost suspendat din funcție, din cauza problemelor sale penale.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Ștefănel Dan Marin

Apoi, Ștefănel Dan Marin a fost primar interimar, din partea UNPR. Însă, el a fost demis repede din funcția de primar general al Capitalei.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Ioan Răzvan Sava

Ulterior, a fost numit primar interimar energeticianul Ioan Răzvan Sava. Membru PNL, Sava a fost în funcție până în iunie 2016.

 1. Cine au fost primarii Capitalei după anul 1990. Gabriela Firea

Fosta jurnalistă Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, este în funcție de patru ani, după ce a câștigat alegerile locale din 2016.

Acum, la alegerile locale 2020, ce vor avea loc duminică, 27 septembrie, Gabriela Firea candidează pentru un nou mandat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI