Alegeri locale 2020. Care este, de fapt, rolul consilierilor locali. Cine îi validează

Elena Avramescu 26.09.2020, 11:49
Alegeri locale 2020. Care este, de fapt, rolul consilierilor locali. Cine îi validează

Mâine au loc alegerile locale mult așteptate de toți românii iar multe dintre deciziile pentru comunitate nu pot fi lăsate în seama unei singure persoane. De aceea, revin Consiliilor Locale. Acestea sunt formate din consilieri locali aleși prin vot direct, pe liste, iar numărul lor poate varia în funcție de populația localității. În acest fel, pot fi cel puțin 9, în cazul unei comunități cu sub 1500 de locuitori, și până la 55, în cazul Consiliului General al Municipiului București.

Alegeri locale 27 septembrie 2020. Care este, de fapt, rolul consilierilor locali

O atribuție principală a Consiliului Local este aprobarea bugetului, adică împărțirea banilor. De aceea, la propunerea primarului, consilierii decid prin vot cum pot să fie cheltuite fondurile comunității provenite din taxe și impozite. Și tot de ei depinde și cât de mari sunt aceste dări pe care le plătim cu toții către bugetul local.

Mai mult, de votul consilierilor depinde cum sunt folosite resursele naturale de pe raza localității sau bunurile și proprietățile comunității și tot ei aprobă construirea locuințelor sociale și criteriile pe baza cărora acestea sunt repartizate. Pe lângă asta, condițiile din școli sau din spitalele aflate în administrarea localității depind de votul Consiliului. La fel putem spune și despre eficiența ordinii publice sau buna funcționare a serviciilor sociale care vizează copiii, bătranii sau persoanele cu nevoi speciale.

Pe lângă toate acestea, consilierii locali pot să decidă acordarea unor sporuri sau facilități pentru medicii și dascălii din localitate iar Consiliul Local poate să schimbe denumirile străzilor, piețelor sau ale altor obiective. Se mai ocupă și de restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, parcurilor și a rezervațiilor naturale.

Până și acordarea titlului de cetățean de onoare al unei comunități este stabilit tot prin hotărâre a Consiliului Local. În plus, mai are rolul de a verifica activitatea primarului și, eventual, de a-l trage la răspundere în cazul încălcării diverselor reglementări.

Alegeri locale 2020. De ce nu votează Raed Arafat pe 27 septembrie. Ce va face șeful Departamentului pentru Situații de Urgență în această zi. Chiar el a anunțat
Alegeri locale 2020

Atribuțiile Consiliului Local

– aprobă bugetul unității administrativ-teritoriale

– stabilește și aprobă impozitele și taxele locale

– avizează punerea în valoare a resurselor naturale de pe raza unității administrativ-teritoriale

– aprobă construirea locuințelor sociale, criteriile pentru repartizarea lor și a unităților locative aflate în proprietatea sau în administrarea sa

– hotărăște acordarea unor sporuri și a altor facilități personalului serviciilor publice de interes local

– atribuie sau schimbă denumiri de străzi, de piețe şi de obiective de interes public local

– Consiliul Local poate conferi titlul de cetățean de onoare

Alegeri locale 2020. Lista actelor necesare pentru 27 septembrie

Dacă locuiești și votezi în România, trebuie să ai la tine buletinul, dar să fie valabil în ziua alegerilor. Dacă nu, poți folosi unul dintre actele și documentele de mai jos, însă nu permisul auto. Din punct de vedere legal, nu este un act acceptat sau nu ar trebui să fie acceptat în secția de votare. Dacă te afli pe teritoriul României și vrei să mergi să-ți exerciți dreptul de vot, ai nevoie doar de buletin, care trebuie neapărat să fie valabil în ziua alegerilor. Dacă nu îl ai la tine, poți avea unul dintre următoarele acte sau documente:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Urmăriți Impact.ro și pe