Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00: 347.517 de persoane au ieşit la vot

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00

Alegerile locale 2020 au început! Impact.ro vă prezintă prezența la vot, până la ora 8.00. Românii sunt așteptați în continuare la urne.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Unde poți vota

Românii care au fost numărați pentru prezența la vot, până la ora 8.00, și-au votat candidații pe care îi preferă, în secțiile de care aparțin.

Până la ora 8.00, 347.517 de persoane au ieşit la vot, ceea ce reprezintă doar 1,93 % din populaţia României. În ceea ce priveşte numărul de votanţi în România, în mediul urban au mers la secţiile de votare 150.467 cetăţeni. În mediul rural, 155.457 au votat până la această oră.

La alegerile locale 2020, românii pot vota doar în secțiile de votare unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau unde sunt arondate adresele la care au domiciliul sau reședința.

La fel procedează și cei care, până cel târziu pe 4 septembrie 2020, și-au stabilit reședința la o altă adresă decât cea de pe buletin.

Dacă nu au cerut înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință, aceștia pot vota, la alegerile locale 2020, pe lista electorală suplimentară.

Vezi și: Alegeri locale 2020. Modalitatea simplă prin care poți să afli la ce secție poți să votezi

Preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii, au altă regulă. Ei pot vota la secţia unde îşi îndeplinesc atribuţiile, dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială.

În cazul municipiului Bucureşti, ei pot vota pe lista suplimentară, dacă domiciliază în sectorul pentru care se votează la secţia respectivă.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Ce acte sunt necesare la vot

Cei care au fost numărați în prezența la vot până la ora 8.00 și-au ales candidații pe care îi susțin, cu ajutorul buletinelor sau altor acte de identitate.

Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), la alegerile locale 2020, cetățenii români se pot prezenta la urne cu acte precum: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic.

Pe lista actelor pe care le pot folosi cetățenii români, la alegerile locale 2020, se mai află: pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar – acte valabile în ziua votării.

Atenție! Biroul Electoral Central a transmis că alegătorii care dețin un act de identitate ce a expirat, în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, își pot exercita dreptul la vot, în baza lui.

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00

Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Reguli de protecție

La alegerile locale 2020, pentru care a fost anunțată prezența la vot, până la ora 8.00, sunt impuse și unele reguli de protecție.

În primul rând, toți cetățenii români care merg la vot trebuie să poarte măști de protecție, pe nas și pe gură. Ei o vor înlătura doar când li se va cere, pentru a fi identificați.

Vezi și: Alegeri locale 2020. Cum arată buletinele de vot

Totodată, se va respecta distanțarea fizică de cel puțin un metru între participanții la alegerile locale 2020.

În plus, se va impune dezinfectarea periodică a mâinilor participanților la procesul electoral, în urma fiecărui contact direct cu alte persoane. Și secțiile de votare vor fi dezinfectate.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, precum și la ieșire. Administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă.

Pe cât posibil, primarii trebuie să asigure circuite separate de intrare și ieșire din secție. În sala de vot pot avea acces simultan cel mult 5 alegători.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI