Alegeri locale 2020 Incidente. Ce a pățit un bărbat care a votat cu buletinul concubinei. Neregulile care s-au semnalat, azi, la secțiile de votare

Mirabela Vasile 27.09.2020, 13:02
Alegeri locale 2020 Incidente. Ce a pățit un bărbat care a votat cu buletinul concubinei. Neregulile care s-au semnalat, azi, la secțiile de votare

Aproape 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi, 27 septembrie, la urne. Aceştia vor alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene. Iată care sunt neregulile semnalate la secţiile de votare!

Alegeri locale 2020 Incidente semnalate la secţiile de votare

Cum ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, românii care merg la vot trebuie să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară. Aşa cum era de aşteptat, au apărut şi incidentele la secţiile de votare. Polițiștii din Olt au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat, în vârstă de 28 de ani, din comuna Colonești a votat cu actul de identitate al concubinei sale. Apoi, acesta a plecat către o altă secţie, unde a pus ştampila cu propriul buletin.

O altă neregulă observată de autorităţi aste cea din comuna Costinești, unde buletinele de vot au fost tipărite greşit, având numele unui partid alături de sigla altuia. Tot în judeţul Constanța se fac cercetări după ce un alegător a distrus mai multe buletine de vot. Incidentul a avut loc în Năvodari. Polițiștii fac cercetări pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Alegeri locale 2020. Fiul primarului din Huși a vrut să voteze de două ori

O altă situaţie de-a dreptul incredibilă a avut loc în Huşi (judeţul Vaslui). Aici, fiul primarului Ioan Ciupilan, care candidează din partea PSD,a fost prins de reprezentanții din secția de votare când încerca să bage în urnă două buletine de vot identice şi ştampilate, pentru alegerea primarului. Aşa cum era de aşteptat, Ciprian Ciupilan neagă acuzaţiile şi spune că totul a fost o greşeală.

“Mi s-au înmânat, din greșeală, două buletine de vot pentru alegerea primarului și după ce pe primul l-am ștampilat, la ieșirea din cabina de vot, am returnat celălalt buletin. Așa că, nu văd unde am greșit”, a spus fiul primarului, citat de Vremea Nouă.

Alegeri Locale 2020. Institutele acreditate pentru sondajele de opinie

Se pare că doar trei institute vor puea face sondaje în timpul alegerilor de astăzi. Centrul de Sociologie Urbană Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale „Avangarde” şi Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale” – BCS au fost acreditate, vineri, de Biroul Electoral Central sunt cele care pun cetățenii la curent cu ultimele schimbări.

Totodată, cele trei și-au împărțit zonele în care vor opera cele trei după cum urmează. CURS va efectua sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad.

Alegeri locale 2020. Ce spuneau sondajele inainte de ziua votului
Alegeri locale 2020. Ce spuneau sondajele inainte de ziua votului

Grupul de Studii Socio-Comportamentale „Avangarde” va activa în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare.

Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale” – BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.

 

Potrivit ultimelor informații, operatorii de sondaj au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în raza de 500 de metri din afara acestuia. De asemenea, aceștia nu au acces în interiorul localului de vot. Totodată, au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Alegeri Locale 2020. Ce arătau sondajele înainte de vot

Între ulimele măsurători făcute înainte de alegerile de astăzi CURS și Avangarde prezenta următoarea situație: Pe primul loc în preferințele românilor se situa Partidul Național Liberal cu 34% (Avangarde), respectiv 33% (CURS). Apoi, în preferințele românilor era Partidul Social Democrat cu 27% (Avangarde), respectiv 26% (CURS).

Lista era completată după cum urmează:

USR-PLUS – 17% (Avangarde), 16% (CURS)
Pro România – 5% (Avangarde), 7% (CURS)
UDMR – 5% (Avangarde), 4% (CURS)
PMP – 4% (Avangarde), 5% (CURS)
PPU – 4% (Avangarde), 4% (CURS)
ALDE – 3% (Avangarde), 4% (CURS)

Totodată, în sondajul realizat de Avangarde, 21% dintre români ezitau să iasă la vot din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.

Ce s-a întâmplat la alegerile locale din 2016

Alegerile locale din 2016 au avut loc pe 5 iunie. La alegerile locale din 5 iunie au participat 99 de partide politice, alianțe politice, alianțe electorale și organizații ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale. Conform Biroului Electoral Central, la vot au fost așteptați aproximativ 18.462.456 de votanți români. Au fost votați 3.184 de primari, 1.381 membri ai consiliilor județene și 40.220 de membri ai consiliilor locale.

În Capitală Gabriela Firea (PSD) a câştigat detașat cu 246.553 voturi, fiind urmată de Nicuşor Dan (USB) cu 175.119 voturi, Cătălin Predoiu (PNL) cu 64.186 voturi şi Robert Turcescu (PMP) cu 37.098 voturi, potrivit rezultatelor finale prezentate vineri de Biroul Electoral Central.

Gabriela Firea a obţinut aproape jumătate din numărul de voturi primite de câştigătorul alegerilor pentru Bucureşti din 2012, Sorin Oprescu (susţinut de USL), care obţinuse 430.512 voturi, tot în condiţiile unui singur tur de scrutin. În 2012, prezenţa la vot pe Bucureşti a fost de 44, 26%, în timp ce la alegerile de duminică, în Bucureşti, la votul pentru primarul general, prezenţa a fost de 33,22%.

Urmăriți Impact.ro și pe