Alegeri locale 2020. Ce s-a stabilit, azi, în Parlament. Data exactă când vor merge românii la vot

Raluca Juncu 08.07.2020, 16:12
Alegeri locale 2020. Ce s-a stabilit, azi, în Parlament. Data exactă când vor merge românii la vot

Alegerile locale vor avea loc în această toamnă. Proiectul de lege inițiat de UDMR a fost votat miercuri, în Parlament, cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri. Deputații au respins proiectul inițial, formulat pe aceeași temă de Guvern.

Când au loc oficial alegerile locale

Alegerile locale se vor desfășura pe 27 septembrie, dată anunțată anterior și de către Guvernul Ludovic Orban. Comisia juridică a discutat marți și despre proiectul propus inițial de PNL, la care a dat un raport de respingere. Inițiativa liberalilor a fost respinsă și în plenul Camerei Deputaților, respingere despre pe care deputatul PNL Gabriel Andronache o pune pe seama orgoliului.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

„Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor”, a spus Andronache.

De asemenea, deputații au respins și amendamentul propus de USR prin care se solicita existența a două zile pentru desfășurarea acestui scrutin.

„Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi” a precizat deputatul USR Cătălin Drulă.

AEP: Perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020

„Având în vedere adoptarea de către Senatul României a propunerii legislative privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 (L408/2020) prin care se propune data de duminică, 27 septembrie 2020, ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august a.c., dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile, mai transmite AEP.

Urmăriți Impact.ro și pe