Alegeri locale 2020. Ce județe din România conduc la prezența la vot. Hartă

Stan Filon 27.09.2020, 14:26
Alegeri locale 2020. Ce județe din România conduc la prezența la vot. Hartă

Alegerile locale 2020 sunt în toi, iar românii încep să iasă din ce în ce mai mulți la vot, ceea se poate vedea și din ultima actualizare făcută de cei de la prezenta.roaep.ro.

Alegeri locale 2020. Harta judeţelor care conduc prezenţa la vot

Conform datelor oferite de prezenta.roaep.ro, la ora 14.10, numărul total de votanţi era de 4.476.136, ceea ce înseamnă că 24,46 % dintre români au mers la vot. În ceea ce priveşte numărul de persoane din mediul urban au fost la secţiile de votare  2.071.575 de cetăţeni, în timp ce din mediul rural,  2.404.561 de persoaneau votat până la această oră.

Judeţele cu cei mai mulţi votanţi sunt Olt, cu 31,63%, urmat de Teleorman cu 31,52% şi Mehedinţi (30,75%), în timp ce Bucureştiul se situează pe ultimul loc cu doar 18,76%.

Alegeri locale 2020. Ce județe din România conduc la prezența la vot. Hartă
Alegeri locale 2020. Ce județe din România conduc la prezența la vot. Hartă

Alegeri locale 2020. Bucureştiul, miza cea mare

Marea bătălie se dă la București, unde principalii competitori pentru Primăria Capitalei sunt Nicușor Dan, din partea Alianței USR-PLUS, susținut de PNL, Gabriela Firea, care vine de la PSD și Traian Băsescu, care reprezintă PMP. Dintre cei trei candidați, cel care pare că s-a declarat învins cu câteva zile este fostul primar al Capitalei Traian Băsescu. Acesta a spus că știe că va pierde alegerile, dar vrea să câștige respectul votanților.

Mai mult, Traian Băsescu este foarte supărat pe Alianța USR-PLUS și pe PNL, deoarece PMP a fost înlăturat din această alianță, deși chiar el a venit cu propunerea Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei. Analiștii politici spun că Traian Băsescu ia din voturile dreptei, care altfel s-au fi îndreptat către Nicușor Dan, iar alegerile locale din 2020 se desfășoară într-un singur tur de scrutin. Traian Băsescu este conștient de acest lucru, dar a spus că nu se retrage din competiție deoarece nu a vândut niciodată voturi.

Iata care este exit-poll pentru ora 14.00 la alegerile locale 2020
Iata care este exit-poll pentru ora 14.00 la alegerile locale 2020

Cum arată unul dintre ultimele sondaje, înainte de ziua votului

Așadar, rămâne de văzut dacă Nicușor Dan va reuși s-o învingă pe gabriela Firea, chiar și cu voturile ”furate” de Traian Băsescu sau dacă acest lucru o va ajuta pe Gabriela Firea să mai câștige un mandat la conducerea Primăriei Capitalei.

Unul dintre ultimele sondaje de opinie realizate înainte de începerea votului, îl dădeau câștigător pe Nicușor Dan la alegerile locale din București. Candidatul Alianței USR-PLUS și susținut de PNL pentru Primăria Capitalei avea un avans de doar două procente în faţa Gabrielei Firea, primarul în funcţie, potrivit unui sondaj Novel Research comandat de PNL şi publicat de Adevărul.

Competiţia electorală în Bucureşti arată astfel:  1. Nicuşor Dan – 42% 2. Gabriela Firea – 40% 3. Traian Băsescu – 9% Alţii – 9%. Sondajul a fost realizat în perioada 23 – 24 septembrie 2020, iar marja de eroare pentru acest sondaj era de 3,7 %. Mai avem doar câteva ore de așteptare pentru a vedea cât de exact a fost acest sondaj de opinie și cine este câștigătorul fotoliului de primar al Capitalei.

Cum aflăm unde votăm

Alegerile locale din 2020 ar fi trebuit să fie organizate încă din luna iunie, dar din cauza pandemiei de coronavirus, scrutinul a fost amânat până pe data de 27 septembrie. După cum bine știm, România încă nu a scăpat de pandemia de coronavirs, așa că autoritățile au făcut tot posibil ca virusul să nu se împrăștie la populația și mai mult cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie.

Astfel, alegătorii sunt chemaţi în condiții de pandemie să-şi aleagă, la 27 septembrie 2020, reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene.

O particularitate a scrutinelor locale este aceea că dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa şi numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Dacă sunteți nou în cartier sau pur și ați împlinit recent vârsta de 18 ani sau pur și simplu nu știți unde trebuie să votași, AICI găsiți exact secția de votare unde ați fost repartizat pentru alegerile locale 2020. 

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineața, de la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Spre deosebire de alte scrutine la care alegătorii pot vota şi în altă localitate decât de cea de domiciliu, la alegerile locale, se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Totodată, cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...