Alegeri Locale 2020. Ce arată sondajele tip Exit-poll ora 20.00, cu puțin timp înainte de închiderea secțiilor de votare

Elena Avramescu 27.09.2020, 20:02
Alegeri Locale 2020. Ce arată sondajele tip Exit-poll ora 20.00, cu puțin timp înainte de închiderea secțiilor de votare

Alegeri Locale 2020. Ultimele cifre apărute în presă la exit-poll-ul de la ora 20:00 vin cu adevărate surprize, cel puțin pentru lupta electorală din Capitală! Partidul Național Liberal se pare că este marele câștigător din București!

Alegeri Locale 2020. Exit-poll pentru ora 20.00

Potrivit exit-poll-ului prezentat pe surse de Adevărul, Nicușor Dan conduce cu 5 procente în fața Gabrielei Firea. Așadar, se pare că bucureștenii îl vor pe candidatul USR-PLUS, susținut de PNL, la conducerea Primăriei Capitalei. Și la sectoare se anunță o victorie de proporție pentru PNL.

  • Sectorul 1. În continuare se duce o luptă la baionetă între Daniel Tudorache şi Clotilde Armand. Primarul PSD în funcţie e umăr la umăr cu candidata USR-PLUS-PNL. Va conta decisiv prezenţa la vot pe finalul zilei. Potrivit surselor citate, Clotilde Armand ar fi uşor favorită, în condiţiile în care electoratul dreptei iese mai târziu la vot.
  • Sectorul 2. Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) e cu un pas în primărie, după ce Dan Cristian Popescu (PSD) şi  Neculai Onţanu (ADER), care şi-au canibalizat voturile.
  • Sectorul 3. Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar, dar anonimul Adrian Moraru e la o diferenţă foarte mică în spatele său. Negoiţă e avantajat şi de prezenţa mică la vot din sector. Calculele ar putea fi răsturnate printr-o mobilizare masivă pe ultima sută de metri.
  • Sectorul 4. Simona Spătaru era pe primul loc la ora 16.00, la o diferenţă mică de Daniel Băluţă, însă la ora 17.00 ierarhia s-a inversat .La ora 19.00, Simona Spătaru şi Daniel Băluţă sunt umăr la umăr. Va conta fiecare vot. E o situaţie identică cu cea de la Sectorul 1. Primarul PSD în funcţie a plecat favorit clar, însă candidatul dreptei a recuperat consistent.
  • Sectorul 5. Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt umăr la umăr, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI). Favorit e candidatul PNL, în condiţiile în care Florea, Piedone şi Vanghelie se bat pe acelaşi electorat ( de stânga).
  • Sectorul 6. Ciprian Ciucu va obţine o victorie clară, susţin sursele citate.

Așadar, cea mai mare bătălie se dă la București, după cum era de așteptat, unde principalii competitori pentru Primăria Capitalei sunt Nicușor Dan, din partea Alianței USR-PLUS, susținut de PNL, Gabriela Firea, care vine de la PSD și Traian Băsescu, care reprezintă PMP. Dintre cei menționați, cel care pare că s-a declarat învins cu câteva zile este fostul primar al Capitalei, Traian Băsescu. Acesta a declarat că este conștient că va pierde alegerile, dar vrea să câștige respectul votanților.

Traian Băsescu este extrem desupărat pe Alianța USR-PLUS și pe PNL, deoarece PMP a fost înlăturat din această alianță, chiar dacă el a venit cu propunerea Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei. Analiștii politici susțin că Traian Băsescu ia din voturile dreptei, care altfel s-au fi îndreptat către Nicușor Dan, iar alegerile locale din 2020 se desfășoară într-un singur tur de scrutin. Traian Băsescu este conștient de acest lucru, dar nu se retrage din competiție deoarece nu a vândut niciodată voturi.

Prezenta la vot pana la ora 20.00, la alegerile locale 2020
Prezenta la vot pana la ora 20.00, la alegerile locale 2020

Alegeri Locale 2020. La ce secție de vot trebuie să te prezinți pe 27 septembrie

Primarii care se află încă în mandat sunt cei care stabilesc și actualizează delimitarea secțiilor de vot iar asta se întâmplă doar cu aviz de la Autoritatea Electorală Permanentă. Numerotarea secțiilor de vot la nivel național se actualizează de către Autoritatea Electorală Permanentă la nivelul fiecărui județ, respectiv al municipiului București și începe cu localitatea reședință de județ iar după aceea continuă cu cele din municipii, orașe și comune.

În plus, în municpiile cu subdiviziuni administrativ-teritoriale, numerotarea se face cu respectarea ordinii acestor subdiviziuni. Secțiile de vot la nivel național rămân la fel iar excepție fac modificările ce necesită actualizarea.

Cum arată unul dintre ultimele sondaje, înainte de ziua votului

În acest sens, rămâne de văzut dacă Nicușor Dan va reuși s-o învingă pe Gabriela Firea, chiar și cu voturile luate de Traian Băsescu sau dacă acest lucru o va ajuta pe Gabriela Firea să mai câștige un mandat la conducerea Primăriei Capitalei.

Unul dintre ultimele sondaje de opinie efectuate înainte de începerea votului îl vedeau câștigător pe Nicușor Dan la alegerile locale din București. Candidatul Alianței USR-PLUS și susținut de PNL pentru Primăria Capitalei avea un avans de numai două procente în faţa Gabrielei Firea, primarul în funcţie, potrivit unui sondaj Novel Research comandat de PNL şi publicat de Adevărul.

Competiţia electorală în Bucureşti arată  în felul următor:  1. Nicuşor Dan – 42% 2. Gabriela Firea – 40% 3. Traian Băsescu – 9% Alţii – 9%. Sondajul a fost realizat în perioada 23 – 24 septembrie 2020, iar marja de eroare pentru acest sondaj era de 3,7 %. Mai avem doar câteva ore de așteptare pentru a vedea cât de exact a fost acest sondaj de opinie și cine este câștigătorul mult râvnitului fotoliu de primar al Capitalei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...