Alegeri locale 2020. Care sunt marile dezamăgiri ale bucureștenilor și ce spun aceștia despre campania electorală pentru 27 septembrie

Andrei Cezar 25.09.2020, 18:55
Alegeri locale 2020. Care sunt marile dezamăgiri ale bucureștenilor și ce spun aceștia despre campania electorală pentru 27 septembrie

Am ajuns la finalul campaniei electorale pentru alegerile locale 2020. A fost o campanie atipică, ce s-a desfășurat în condiții stricte, cu respectarea unor reguli de securitate sanitară, pe fondul pandemiei de coronavirus. În acest context, bătălia politică s-a purtat în studiorile televiziunilor și pe rețelele de socializare, însă au lipsit cu desăvârșire dezbaterile candidaților, care în alte dăți duceau chiar la răsturnarea rezultatelor din sondaje.

Ce spun cetățenii Capitalei despre campania electorală a alegerilor locale 2020

Cum s-a văzut campania electorală a alegerilor locale pentru ziua de 27 septembrie? Jurnaliștii Impact.ro au stat de vorbă cu bucureștenii pe această temă. Nu mică ne-a fost mirarea atunci când am aflat cât de dezamăgiți sunt oamenii în legătură cu acestă campanie electorală. Iată părerea cetățenilor înainte de votul care va stabili cine va prelua frâiele Bucureștiului, oraș cu un buget de peste 10 miliarde de euro, începând de luni.

Nicolae are 58 de ani și lucrează în domeniul consultanței. El este de părere că restricțiile cauzate de pandemie au limitat posibilitățle candidaților de a încerca să își convingă electoratul așa cum o făceau în alți ani. Bărbatul recunoaște că această campanie electorală nu a fost tocmai pe gustul lui și din cauza luptei politice dusă la extrem.

”Campania electorală de anul acesta este atipică, după cum am spus, dar mai sunt si alți factori care mă fac să cred că nu am avut o reală luptă electorală. Unii dintre candidați s-au limitat numai la atacuri îndreptate împotriva contracandidaților lor, fără a prezenta un program coerent pentru administrarea orașului sau a sectorului. Mă așteptam ca, măcar de această dată, să văd confruntarea ideilor și a proiectelor candidaților, cum vad ei dezvoltarea Bucureștiului în general.”

R: Care credeți că sunt problemele reale ale Bucureștiului?

Nicolae: ”Problemele reale sunt multe: infrastructura rutieră, care nu mai corespunde traficului sufocant, curățenia, rețeaua de termoficare învechită, care nu mai reprezintă o soluție pentru numărul foarte mare de locuințe încălzite în sistem centralizat, furnizarea defectuoasă a apei calde menajere, modernizarea școlilor și gradinițelor și multe altele care își așteaptă rezolvarea de la noii edili.”

R:  Ce rezolvare vedeți la problemele Bucureștiului?

Nicolae: ”Rezolvarea acestor probleme ține de oameni. Și mă refer la oamenii care vor conduce administrația publică în viitorii 4 ani. De ei și de profesionalismul lor.”

Adriana are 55 de ani și lucrează în învățământ. Spune că această campanie a fost una mult prea ”agresivă”.

Adriana: ”Am simtit multa agresivitate si mai puțin ceea ce-și doresc cetățenii, adică, dezbateri pe proiecte. Problemele cu care se confruntă Bucureștiul sunt legate de infrastructura rutieră, termoficare, spitale, dotarea școlilor,  grija pentru spatiul verde…”

R: Ce așteptari aveți de la viitorul edil?

Adriana: ”Responsabilitate și onestitate în cheltuirea banilor publici, materializarea promisiunilor din campania electorală și deschidere către nevoile cetățenilor.”

Campania electorală pentru ziua de 27 septembrie 2020, sub așteptările românilor
Campania electorală pentru ziua de 27 septembrie 2020, sub așteptările românilor

Promisiunile electorale, un foc de paie

Nici Gabriela, o tânără de 30 de ani care lucrează în domeniul bancar, nu s-a arătat încântată de bătălia electorală.

Gabriela: ”Personal, anul acesta nu am simțit, ca în anii anteriori, că a fost campanie. Voi merge la vot. Îmi doresc sa aibă loc o schimbare in București. Poate noul primar o să fie mai atent la probleme noastre, transportul in comun, aglomerația. Mi-aș dori să avem mult mai multe spații verzi. Cu siguranță nu o să poată sa transforme (viitorul prima – n.r.) Bucureștiul complet, pentru asta ar fi nevoie de o schimbare completă a clasei politice.

Mircea este un domn trecut bine de prima tinerețe. Bărbatul consideră că la vârsta lui nu mai poate schimba ceva, însă este de părere că schimbarea pornește de la educație.

Mircea: ”Nu ai ce să faci cu lipsa de educație generală și educație politică. Noi nu suntem un popor educat. Acest oraș nu a fost pregătit pentru capitalism. Asta insemană infastructura rutieră, canlizarea, termoficarea, iluminatul public – nu au fost gândite pentru așa ceva, acum 30 de ani.”

Întrebată fiind de reporter cum i s-au părut dezbaterile politice din ultima lună, doamna Tudora, o femeie aflată la vârsta pensionării, a declarat:

”Nu a fost campanie electorală. Nu au fost dezbateri, eu nu am m-am întâlnit cu niciun candidat, nu am discutat cu nimeni. În momentul de față, promisiunile sunt ca un foc de paie, până se termină campania, apoi fiecare face ce știe.”

Campania electorală pentru alegerile locale a început pe 28 august și se va termina sâmbătă, 26 septembrie 2020, la ora 7.00.

Urmăriți Impact.ro și pe