Alegeri în Bulgaria. Fostul premier Boyko Borisov pe primul loc după scrutinul de duminică

Mihnea Tălău 03.10.2022, 13:02
Alegeri în Bulgaria. Fostul premier Boyko Borisov pe primul loc după scrutinul de duminică

Partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boyko Borisov a obținut 25,37% din voturi, potrivit rezultatelor, care s-au bazat pe 99,4% din voturile exprimate. Partidul premierului în exercițiu, Kiril Petkov, s-a clasat pe locul al doilea, cu 20,21%.

Boyko Borisov, aproape de al patrulea mandat

Premier al Bulgariei în trei rânduri, Boyko Borisov, are șansa de a obține un al patrulea mandat, după ce rezultatele oficiale ale alegerilor de luni au confirmat că partidul său pro-occidental a obținut cele mai multe voturi la alegerile din weekend.

Partidul său de centru-dreapta GERB a obținut 25,37% din voturi, potrivit rezultatelor, care s-au bazat pe 99,4% din voturile exprimate. Partidul premierului în exercițiu, Kiril Petkov, s-a clasat pe locul al doilea, cu 20,21%.

Rezultatele finale ale alegerilor din Bulgaria sunt așteptate în cursul acestei săptămâni.

Coaliția lui Petkov a pierdut un vot de încredere în iunie, după ce unul dintre partenerii săi de coaliție s-a retras din guvern. La vremea respectivă, Petkov, care era în funcție de numai jumătate de an, a acuzat partidul lui Borisov că face politică. Incidentul a forțat țara să se îndrepte spre al patrulea scrutin într-un an și jumătate.

Rămâne neclar cum ar putea arăta următorul guvern al Bulgariei, deoarece PP, partidul centrist al lui Petkov, a exclus deja o potențială coaliție cu GERB-ul lui Borisov înainte de alegeri, acuzându-i de corupție.

Alegeri anticipate în Bulgaria. Socialiștii au renunțat la încercarea de a forma un nou guvern

Campanie electorale  cu insulte și acuzații de corupție și incompetență

Rezultatele inițiale au arătat că șapte partide au depășit pragul de 4% necesar pentru a ajunge în parlament. Unul dintre acestea, Varazhdane (Renașterea), este un partid naționalist pro-rus, care a fost cel mai mic din vechea legislatură. Acum, cu 10,17% din voturi, va fi al patrulea ca mărime.

Membrii coaliției de guvernare au suferit pierderi, socialiștii coborând la 9,32%, iar partidul liberal conservator ecologist Bulgaria Democrată la 7,46%.

Noul partid al fostului ministru al apărării Stefan Ianev, Rise Bulgarian, a intrat și el în legislativ, cu 4,64%.

Repercusiunile războiului Rusiei în Ucraina au dominat campania electorală în această țară din sud-estul UE. Înghețarea livrărilor de gaz rusesc, creșterea prețurilor și o dispută privind livrările de arme către Kiev au marcat dezbaterea.

În timpul campaniei electorale au existat acuzații reciproce de corupție și incompetență, precum și insulte personale.

La începutul anului, Boiko Borissov a fost reținut sub acuzația de abuz de fonduri europene, acuzație adusă de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Ulterior el a fost eliberat.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...