Ajutorul pentru factura la energie ar putea ajunge la mai mulți români. Ministru: ”Vom discuta cu premierul”

Iancu Andreea, Anca Lupescu 26.08.2021, 15:21
Ajutorul pentru factura la energie ar putea ajunge la mai mulți români. Ministru: ”Vom discuta cu premierul”

Piața energiei electrice a fost liberalizată începând cu 1 ianuarie, însă consumatorii au resimțit în buzunare costul tot mai ridicat al facturilor, după ce acestea s-au majorat cu mai bine de 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform statisticilor. În acest context, oficialii români au instituit un proiect de lege a consumatorilor vulnerabili pentru a sprijini cetățenii cu venituri mici. Chiar și așa, Guvernul urmărește acum ca ajutorul pentru factura la energie să ajungă la mai mulți români decât era prevăzut până acum. Până la modificarea actualei forme a proiectului de lege este necesară discutarea sa cu Prim-ministrul Florin Cîțu, potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Autoritățile vor să sporească ajutorul pentru factura la energie pentru mai mulți români

Reprezentanți ai Guvernului României speră ca, prin modificarea actualului proiect al Legii consumatorilor vulnerabili, ajutorul pentru factura la energie să ajungă la mai mulți români. Deocamdată, proiectul ar putea susține aproximativ 427.000 de gospodării. Cu toate acestea, Ministrul Muncii Raluca Turcan speră să suplimenteze bugetul de 172 de milioane de lei disponibil pentru această inițiativă. Pentru aceasta însă este necesară o discuție cu premierul Cîțu.

Ţintim creşterea numărului de beneficiari pe care i-am definit. Conform actualului proiect, este vorba despre 427.000 de beneficiari, iar sprijinul acestora va avea un impact bugetar de 172 de milioane de lei. Vrem să fie mai mulţi beneficiari, dar rezultatul îl voi prezenta după discuţiile cu prim-ministrul, a afirmat ministrul Raluca Turcan.

“Legea are procedură de urgenţă şi zace în Parlament din martie de când a fost aprobată în Guvern”

Ministrul Muncii are și o soluție. Aceasta propune ca sporirea ajutorului să se realizeze prin creșterea plafonului de venituri de la care încep să fie acordate ajutoarele. Totodată, în privința surselor de finanțare, informațiile vor fi oferite de către ministrul Energiei şi de premierul României. Pe de altă parte, oficialul român susține că proiectul reprezintă un instrument de compensare a creșterii prețurilor și a costului vieții. Legea consumatorilor vulnerabili nu a fost deocamdată aprobată în Parlament, deși aceasta a fost votată de către guvernanți încă din luna martie și se află în procedură de urgență.

Am văzut foarte multe manipulări, dezinformări şi generalizări care nu fac bine, chiar dacă unii se străduiesc din răsputeri să arate că acest guvern e rupt de realitate şi nu se ocupă de guvernare. Se înşală şi mint. Ca instrument imediat de compensare a creşterii preţurilor şi a creşterii costului vieţii, de la finalul lunii decembrie am pus în transparenţă Legea consumatorilor vulnerabili. Mai aveam puţin şi primeam legea în cap, pentru că puţini au crezut în ea, oamenii spuneau că n-avem bani şi că nu este oportună. Legea are procedură de urgenţă şi zace în Parlament din martie de când a fost aprobată în Guvern, nu a fost votată nici acum. Până acum de ce nimeni nu a venit cu sugestii?, a mai afirmat Turcan.

Mai mulți români ar putea beneficia de ajutorul pentru factura la energie
Autoritățile speră să acorde un sprijin consumatorilor vulnerabili la plata facturilor

Când ar urma să se aplice primele compensații la facturi pentru cei cu venituri mici

În cadrul declarațiilor recente ale ministrului Muncii, Raluca Turcan a afirmat că Legea privind compensarea facturilor pentru consumatorii vulnerabili ar urma să se aplice abia de anul viitor, dacă proiectul va trece de Parlament. Oficialul român a apelat inclusiv la președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, pentru a urgenta procedura de aprobare a proiectului de lege.

I-am scris astăzi (miercuri – n.r.) preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am iniţiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei şi de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022, a precizat ministrul.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, la Palatul Victoria, în urmă cu o săptămână, cu ministrul Energiei, cu reprezentanţii ANRE, cu cei ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM şi ai Consiliului Concurenţei. În urma acestei întrevederi, ministrul Energiei a dat asigurări că cei cu venituri mici vor beneficia încă din toamnă de sprijin la plata facturilor la energie și gaze, cu condiția ca legea să treacă de Parlament în septembrie. Potrivit unor surse care au participat la discuții, citate de agerpres.ro, autoritățile speră să poată oferi un ajutor suplimentar în această iarnă și altor consumatori, nu doar celor vulnerabili.

Urmăriți Impact.ro și pe