Ajutor sub formă de vouchere pentru elevii din familii sărace și persoanele cu venituri mici

Gabriela del Pupo 28.03.2022, 15:17
Ajutor sub formă de vouchere pentru elevii din familii sărace și persoanele cu venituri mici

Guvernul ia în calcul un ajutor pentru elevii din familiile sărace și cetățenii cu venituri mici care ar fi acordat sub formă de vouchere. Elevii ar urma să primească 30 de euro în timp ce voucherul pentru cetățenii cu venituri mici ar urma să fie de 50 de euro conform unor surse politice citate de g4media.ro.  Propunerea urmează să fie discutată în coaliție și în Guvern săptămânile acestea. Informația a fost confirmată și de Ionuț Stroe care a spus că aceste măsuri sunt discutate în coaliție dar că Guvernul va face anunțul privind forma finală a acestui ajutor. De asemenea purtătorul de cuvânt al PNL spune că măsura nu are încă o formă finală.

Ajutor pentru elevi timp de 7 luni, 30 de euro pentru rechizite

Propunerea unui astfel de ajutor a venit de la PSD iar sursa de finanțare pentru un astfel de proiect ar fi acoperită în proporție de 80% din fonduri europene. Ajutorul pentru elevii din mediile nefavorizate este de 30 de euro timp de 7 luni dar acest ajutor nu va fi acordat pe perioada vacanței de vară.

Cu acest voucher, beneficiarii vor putea să cumpere alimente, rechizite și haine. Beneficiari ar urma să fie cei circa 156.000 de elevi care primesc acum burse sociale. Impactul estimat al măsurii este de circa 32 de milioane de lei până la finalul anului.

Rabla 2022. Vouchere surpriză de 26.000 de lei. Ce îți poți cumpăra cu ele, te ajută statul

50 de euro la fiecare 2 luni până la finele anului pentru alimentele de bază

Cel de-al doilea tip de ajutor vizează familiile cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (circa 151.000 de familii), beneficiarii de Venit Minim Garantat (circa 160.000 persoane), persoanele cu dizabilități (circa 800.000 persoane) și pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (circa 2,3 milioane).

Acestora li s-ar putea acorda un voucher de 50 de euro la fiecare 2 luni până la finele anului pentru achiziționarea alimentelor de bază.

Impactul bugetar pentru acest an al acestor vouchere va fi de circa 690 de milioane de euro adică circa 0,27% din Produsul Intern Brut (PIB).

Deocamdată nu se cunosc detalii privind modalitatea de atragere de fonduri europene pentru acest ajutor iar la Ministerul Muncii nu au existat discuții în acest sens, fiind deocamdată o propunere lansată de PSD în cadrul coaliției.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...