Ajutor de înmormântare 2022. Câţi bani se dau în plus de la stat pentru un deces în familie

Nicu Stan 02.01.2022, 20:30
Ajutor de înmormântare 2022. Câţi bani se dau în plus de la stat pentru un deces în familie

Ajutor de înmormântare 2022. S-a aflat câţi bani se dau în plus de la stat pentru un deces în familie. Ajutorul de deces sau de înmormântare s-a majorat substanțial, ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie începând cu 1 ianuarie 2022. Potrivit Legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, publicată în Moniforul Oficial, începând de la 1 ianuarie 2022 se mărește suma de bani pentru salariul mediu brut pe economie.

Ajutor de înmormântare. Cât a crescut ajutorul de deces de la 1 ianuarie 2022

Salariul mediu brut pe economie a crescut începând cu 1 ianuarie 2022, ceea ce duce și la mărirea ajutprului de deces. Astfel, începând cu 1 ianuarie salariul mediu brut pe economie a crescut de la 5.380 de lei până la valoarea de 6.095 de lei.

Creșterea salariului mediu brut a influențat în mod direct valoarea ajutorului de înmormântare, acesta din urma calculându-se în funcție de valoarea salariului mediu brut.

Ajutorul de inmormantare s-a marit de la 1 ianuarie 2022
Ajutorul de inmormantare s-a marit de la 1 ianuarie 2022

Cât s-a făcut ajutorul de înmormântare

Astfel, se poate calcula câţi bani se dau în plus de la stat pentru un deces în familie. Ajutorul de înmormântare reprezintă valoarea unui salariu mediu brut pe economie. Cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, după cum a fost stabilit:

– suma de 6.095 de lei se acordă persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar;
– suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Ajutorul de înmormântare se acordă, după caz, pe baza următoarelor documente:

-cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
-certificat de deces (original şi copie);
-act de identitate al solicitantului (original şi copie);
-acte de stare civila ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
-dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
-act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
-adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o forma de învătământ organizată potrivit legii (original)

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:

-soţul supravieţuitor;
– copilul;
-părintele;
-tutorele;
-curatorul;
-oricare altă persoană.

Urmăriți Impact.ro și pe