Ai rămas fără permis auto? Poliţiştii explică tot ce trebuie să faci pentru a-l recupera mai repede

Adina Saleh 21.01.2021, 20:48
Ai rămas fără permis auto? Poliţiştii explică tot ce trebuie să faci pentru a-l recupera mai repede

Ce trebuie să știi dacă ai rămas fără permis auto și care sunt noile reguli pentru a-l putea recupera cât mai repede.

Anul nou a venit cu schimbări în toate domeniile, însă de această dată veștile sunt îmbucurătoare în ce privește recuperarea permisului auto pentru cei care au rămas fără el, în urma unor contravenții.

Astfel că, în ce privește permisul auto, legislația a suferit câteva modificări. Noua lege spune că cei care au rămas fără permis îl pot recupera mai ușor daca urmează niște reuli care îi ajută să beneficieze de acest ajutor.

Cum îți poți recupera permisul auto

Oricine se poate afla în situația neplăcută de a rămâne fără permis O mica greșeală sau graba în trafic te pot costa. Poți astfel ușor să rămâi fără permisul de conducere, acest mic card fără de care viețile multora ar fi mult mai dificile.

Având în vedere importanța acestui document, dar și ușurința cu care poți ramâne fără el, toți posesorii ar trebui să cunoasca legislația în vigoare, mai ales ca aceasta este în avantajul poseserilor de permis.

Astfel că, noua legislație vine în ajutorul șoferilor care au probleme. Șoferii care au permisul suspendat și vor să intre în posesia lui mai repede trebuie să depună o cerere până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare, conform legislației.

Spre deosebire de anii trecuți, cei care au depus cererea vor primi un răspuns în cel mult cinci zile, fie el chiar și unul negativ.

De reținut este faptul ca au dreptul de a recurge la această cerere doar șoferii care au permis auto de peste un an de zile și care au fost declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Cine poate obține permisul de conducere?

  • Orice persoană care a împlinit 18 ani poate obține permisul auto dacă îndeplinește anumite condiții.
  • Să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • Să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • Să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
  • Să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Permisul de conducere se poate obține și la 16 ani, însă este o situație specială. Poți conduce doar cvadriciclurile din categoria B1.

În alte țări permisul auto se poate obține doar daca persoana care își doreste acest lucru a ajuns la vârsta de 21 de ani, și îndeplinește toate celelate condiții.

 

Urmăriți Impact.ro și pe