Problema căldurii din calorifere și a apei calde se acutizează pe zi ce trece, în Capitală, odată cu scăderea tot mai accentuată a temperaturilor. Fenomenul de răcire a generat o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare deja degradat. Primarul Capitalei, Nicușor Dan a explicat faptul că defecțiunile care au dus la lipsa căldurii și a apei calde au survenit din cauza scăderii bruște de temperatură și asta pentru că rețeaua de distribuție nu permite variații mari de presiune. Vestea nu tocmai bună pe care a transmis-o edilul este aceea că astfel de situații vor mai avea loc de-a lungul acestei ierni. Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina, a explicat pentru Impact.ro ce ar trebui să facă locatarii care întâmpină probleme cu furnizarea agentului termic.
La art. 17, alin. 7 din Ordinul 119/2014, privind aprobarea normelor de igienă și sănătate publică, este indicat faptul că ”Sistemul de încălzire trebuie să asigure temperatura minimă de 20 grade Celsius în camerele de locuit, cu diferențe în funcție de destinația încăperii”. În contextul avariilor repetate la sistem, acest lucru nu este posibil, iar din ce în ce mai mulți oameni se plâng că trebuie să se învelească noaptea cu două sau trei pături pentru a se putea încălzi. De apă caldă nici nu putem vorbi, căci a devenit un lux pentru mulți bucureșteni.
Maria locuiește în Sectorul 2 al Capitalei și spune mai în glumă, mai în serios că a căpătat imunitate sporită după câte dușuri cu apă rece a fost nevoită să facă în ultima perioadă.
Maria: ”Este incredibil ce se întâmplă. Suntem în secolul XXI și trăim într-o capitală europeană, iar noi nu avem apă caldă și căldură. ”
Adrian este ceva mai norocos, deși locuiește în același sector. Spune că nu știa despre legea care obligă furnizorul să asigure o temperatură normală în locuințe, dar consideră că pragul de 20 de grade Celsius la el în casă este atins.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Adrian: ” Nu prea avem căldură, sunt amorțite caloriferele. E cam ca pe vremea lui Ceaușescu. Acum avem noroc, totuși, că nu este foarte frig afară. Dar când va veni gerul nu știu cum ne vom descurca.”
Radu Opaina, președintele FAPR, este de părere că oamenii ar trebui să se debranșeze urgent de la rețeaua de termoficare și să își instaleze centrale de apartament.
”O soluție ar fi ca fiecare dintre cetățenii acestui oraș să înțeleagă faptul că nu trebuie să mai depindă de alții ci să își facă singuri căldura și apa caldă. Cel mai accesibil și sigur sistem este să-și monteze centrale de apartament.”, a declarat pentru Impact.ro Radu Opaina.
Președintele FARP este tranșant și considedră că toate persoanele afectate de lipsa agentului termic ar trebui să acționeze furnizorul în judecată.
”Oamenii ar trebui să acționeze în judecată fuirnizorul de agent termic (…) și să recupereze toate daunele. Dacă vor acționa 10 mii, 20 de mii de oameni, să vedeți cum va începe sistemul să își revină.
Fiecare om în parte trebuie să se constituie parte civilă și să acționeze cu dosarul lui de daune. Cu cât mai multe dosare individuale, cu atât șansa este mai mare. Trebuie acționat cât mai urgent.”, a mai precizar președintele Federației Asociațiilor de Proprietari.
În opinia lui Radu Opaina, situația în care s-a ajuns este de natură ”penală” pentru că ”legea spune că dacă afectezi viața și sănătatea oamenilor din cauza lipsei căldurii, este motiv de închisoare.”
”Dacă vor fi caloriferele sloi, iar afară temperaturi de -10, -5 grade Celsius, cum credeți că o să se încălzească oamenii?
Vor face improvizații care încing instalațiile electrice, se vor încălzi la sobe de gaz improvizate, sau prin alte metode, care vor fi adevărate bombe.”, a mai precizat președintele FARP.
Potrivit ELCEN, pierderile raportate în rețea sunt imense, în doar patru ani devenind de trei ori mai mari. Dacă în 2016 se întregistrau 800 t/h pierderi, în 2019 acestea ajunseseră la aproximativ 1.200 t/h, iar în acest an valoarea înregistrată este de circa 2.200 t/h.
”Presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că în aceste momente reţeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor. Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparaţii şi modernizare. Cerem scuze locuitorilor bucureşteni racordaţi la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă caldă şi căldură. Îi asigurăm că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente. Se lucrează constant şi se caută soluţiile cele mai eficiente şi mai rapide de a acţiona şi de a face faţă unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp şi care acum suportă consecinţele”, au transmis oficialii Elcen, potrivit wall-street.ro
Bucureștiul are una dintre cele mai extinse rețele de termoficare urbane din lume, însă mai bine de 80% dintre conductele termice au peste 25 de ani. Autoritățile vor interveni în această ianră doar pentru avariile care vor apărea. Ulterior, vor începe lucrările de modernizare la cei 212 kilometri de conducte promiși. Contractul a fost semnat pe fonduri europene și are o durata de cel puțin 3-4 ani.