Ai putea fi taxat dacă ai mașină mai veche de 15 ani. ”Surpriza” pentru șoferi inclusă în planul guvernului Cîțu

Iancu Andreea 03.08.2021, 17:17
Ai putea fi taxat dacă ai mașină mai veche de 15 ani. ”Surpriza” pentru șoferi inclusă în planul guvernului Cîțu

Noi reguli, incluse în planurile guvernului Cîțu, ar putea să îi afecteze pe șoferii de mașini vechi. Ai putea fi taxat dacă ai mașina mai veche 15 ani, după ce o nouă măsură ar putea să intre în vigoare în curând. Un nou sistem de taxare pentru mașini ar putea să fie aplicat în România, după ce mai multă vreme acesta a fost evitat. De această dată, Comisia Europeană a avut un cuvânt important de spus.

Motivul pentru care ai putea fi taxat dacă ai mașina mai veche de 15 ani

Șoferii din România ar putea să fie nevoiți să scoată sume importante de bani din buzunar. Motivul pentru care ai putea fi taxat dacă ai mașina mai veche de 15 ani a fost explicat de către reprezentanții autorităților, care nu au luat deocamdată o decizie în acest sens. Cu toate acestea, noul sistem de taxare a fost inclus în planurile guvernului Cîțu, după ce Comisia Europeană a menționat necesitatea de a înlocuit mașinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice. Această măsură a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Noul sistem, prevăzut în PNRR, îi va afecta pe românii care au vehicule mai vechi de 15 ani, care vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară pentru faptul că poluează, în timp ce conducătorii de mașini „verzi” vor fi stimulați și recompensați. Deocamdată, formula în care vor fi „amendați” cei care poluează, cu mașini vechi, nu a fost stabilită. De asemenea, planul și-a propus inclusiv să descurajeze înmatricularea vehiculelor vechi.

Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi. Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele, a explicat Alin Tănase, Greenpeace.

Ai putea fi taxat dacă ai mașina mai veche de 15 ani
Parcul auto din România este unul îmbătrânit

Adio, mașini vechi. Ce au în plan autoritățile din România

Creșterea primelor de casare din cadrul Programului Rabla reprezintă doar una dintre măsurile prin care se încearcă stimularea achiziției de mașini noi și prietenoase cu mediul. De asemenea, autoritățile au menționat că 6.500 de stații noi de încărcare pentru mașinile electrice vor urma să apară în următorii 5 ani, astfel încât să putem beneficia de creșterea cotei mașinilor nepoluate din parcul auto.

Cifrele recente arată că parcul auto din România este unul care îmbătrânește. Cu mașini noi înmatriculate tot mai puține, înmatriculările de vehicule rulate cresc. Dintre cele aproximativ 7,3 milioane de mașini înmatriculate în total în România, peste jumătate sunt mai vechi de 15 ani. De asemenea, aproape două milioane de autoturisme au între 11 și 15 ani. Pe de altă parte, autovehiculele noi, sub 5 ani vechime, sunt doar 700.000. Dincolo de problemele legate de poluare, multe dintre mașinile rulate aduse din afara țării pot ascunde probleme tehnice care pun în pericol siguranța traficului.

Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere, a precizat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...