Ai primit acest mesaj de la firma de curierat? Atenţie mare, spun autorităţile: e vorba despre un virus

Stan Filon 19.01.2022, 10:07
Ai primit acest mesaj de la firma de curierat? Atenţie mare, spun autorităţile: e vorba despre un virus

Hackerii au pus la punct o nouă metodă prin care ne pot lăsa rapid fără bani! Avertismentul vine chiar de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și îi privește pe românii care folosesc telefoane cu sisteme de operare Android. Aceștia primesc mesaje care par a fi distribuite de firme de curierat, prin care le transmite că au primit un colet. Nu deschideți aceste mesaje!

Mesaje capcană de la așa-zise firme de curierat, pline de viruși

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra ultimei găselnițe ale hackerilor! Vorbim despre mesaje de tip SMS, nesolicitate, primite de utilizatori din România prin care sunt informați că au primit un colet. Ei bine, acestea sunt, de fapt, tentative de atac tip phishing.

„În spatele acestui mesaj se află o tentativă de atac tip phishing, o încercare a atacatorilor de a extrage date sensibile de la utilizatori. Acest atac conține și o componentă de răspândire de malware, care se activează în momentul în care mediul de pe care se face click este unul cu sistem de operare Android. Mesajele sunt create astfel încât să pară a veni de la un serviciu de curierat (DHL) și furnizează un link pentru instalarea unei aplicații de urmărire a comenzilor. De fapt, utilizatorul nu instalează o aplicație legitimă, în realitate pe dispozitiv instalându-se o variantă de malware denumită Flubot”, semnalează reprezentanții

Mesaje capcana de la asa-zise firme de curierat, pline de virusi
Mesaje capcana de la asa-zise firme de curierat, pline de virusi

Virusul caută datele noastre de logare în contul bancar

DNSC atrage atenția că Flubot este o variantă de troian bancar care afectează dispozitivele care rulează sistemul de operare Android. Acest virus trimis de „curier” extrage credențiale de acces de pe dispozitive, cu focus pe detalii financiar-bancare și se răspândește la toate contactele pe care le găsește în telefon, scrie Agerpres.

„Pentru toate celelalte cazuri, în care utilizatorii folosesc alte sisteme de operare, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri care găzduiesc campanii de tip scam. În plus, pentru răspândirea rapidă către alte potențiale victime, FluBot obține accesul la contactele din telefonul victimei, cărora le trimite același mesaj menționat”, menționează DNSC.

Cum ne putem feri de acest tip de atac cibernetic? Iată ce recomandă Directoratul Național de Securitate Cibernetică pentru a nu cădea în plasa hackerilor care ne vor banii:

  • să se evite accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute
  • să acorde permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități
  • să verifice și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile.
  • utilizarea de soluții antivirus și actualizarea constantă a semnăturilor acestora (update)
  • activarea opțiunii de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute
  • actualizarea sistemului de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat
  • utilizarea unei soluții de securitate (antivirus) pe dispozitiv.

Dacă, totuși, ați acesat linkul respectiv, DNSC ne recomandă să nu accesăm conturile bancare și să nu facem nicio trazacție până nu resetăm telefonul la valorile din fabrică.

Urmăriți Impact.ro și pe