Ai grijă mare atunci când faci ciorbă. Greșeala banală care îi strică tot gustul

Stan Filon 09.01.2022, 15:11
Ai grijă mare atunci când faci ciorbă. Greșeala banală care îi strică tot gustul

Românii sunt înnebuniți după ciorbe și supe. Acestea sunt binevenite, mai ales după sărbătorile de iarnă, când s-a consumat multă carne și mâncăruri grase. Fie că este de fasole, de perișoare, de pește, ciorba are mici secrete despre care vom vorbi în articolul de mai jos. Sunt mici greșeli pe care multe gospodine le comit, care fac diferența dintre o ciorbă excelentă și una cel mult mediocră.

Greșelile care îți distrug ciorba

Ciorba face parte din tradiția culinară a românilor. Este unul dintre cele mai consumate preparate din România, însă pentru a ne bucura în totalitate de gustul sublim al ei, trebuie să ținem cont de mai multe detalii mici. Acestea fac diferența și ne aduc laudele mesenilor sau, dimpotrivă, zâmbete cu subînțeles.

Pentru a avea pe masă o ciorbă gătită ca la carte, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, cum ar fi, de exemplu, folosirea de vegeta sau concentrate din comerț pentru a da gust ciorbei sau supei. Trebuie să precizăm că mai mult rău facem, deoarece acestea conțin mult sodiu și alte arome artificiale care nu ajută mai deloc. Gustul va fi unul artificial, ciorba va fi sărată în exces și nu va fi apreciată la adevărata ei valoare. Fă un efort și pune legume proaspete, din propria grădină sau cumpărate de la piață.

Greselile care iti distrug ciorba
Greselile care iti distrug ciorba

Focul prea tare dăunează grav gustului

O altă greșeală pe care o fac multe gospodine este să gătească ciorba la foc iute. Aceste preparate trebuie fierte la foc mic. Trebuie să avem răbdare, să le lăsăm să fiarbă la foc mic, să aibă timp ca aromele să se întrepătrundă. Chiar dacă ne grăbim, nu trebuie să dăm focul tare, deoarece rezultatul obținut nu va fi unul de apreciat și este păcate de carnea și legumele folosite.

Multe gospodine aleg să adauge toate ingredientele ciorbei în același timp. Foarte grav! Vei obține rezultate remarcabile dacă fierbi mai întâi carnea și apoi legumele, pe rând, în funcție de textura lor. Prima dată se pun la fiert legumele mai tari (morcovii, ardeiul, ceapa), iar spre final se adaugă cele mai moi, spre exemplu dovlecelul.

O altă greșeală banală, dar destul de gravă, este adăugarea de sare de la început. Dacă sărezi supa sau ciorba încă de când pui ingredientele la fiert, atunci când zeama va scădea, vei rămâne cu o ciorbă sărată excesiv și nu vrem așa ceva. Potriveste gustul cu sare și piper abia când ciorba este aproape gata. Sarea se adaugă nu după ce am stins focul, ci cu 5-10 minute înainte să luăm ciorba de pe foc.

Urmăriți Impact.ro și pe